Antreprenoriatul în România: doar Clujul înoată contra curentului

Antreprenoriatul în România: doar Clujul înoată contra curentului

Cluj-Napoca este singurul oraș românesc din cele opt incluse care a urcat în topul mondial al startup-urilor în condițiile în care țara noastră a părăsit în acest an Top 40.

România a coborât cu șapte locuri locuri, până pe poziţia 45 de ani în lume, în clasamentul celor mai bune ecosisteme startup din lume, realizat de SeedBlink. La nivel de oraș, șapte din opt au coborât în clasament, dintre care unele cu mai mult de sute de locuri, conform Economica.net.

Bucureștiul rămâne oraşul principal pentru ecosistemul de startup-uri din România, în ciuda unei ieşiri din Top 100, până pe 103. Al doilea loc clasat în țară, Cluj-Napoca a urcat cu 31 de poziţii, până pe 214.

Pe trei se află Timişoara, care a coborât cu șapte poziţii, până pe 368. Iaşi a dat înapoi cu 103 de poziţii (locul 420 în lume), iar cea mai abruptă coborâre a înregistrat-o Braşov, care a picat cu 226 de poziţii, până pe locul 892.

"România are un număr impresionant de orașe în clasament și acum este timpul să crească din punct de vedere al calității pentru a crește potențialul întregii țări. În acelaţi timp, focusul trebuie să fie orientat către București pentru a reveni în Top 100", se arată în raport. 

România este o țară cu o economie vibrantă, iar autorii studiului spun că speră ca ţara noastră să înceapă să îşi folosească sectorul IT "de înaltă calitate" pentru a face față consencinţelor crizei declanşate de pandemia de COVID-19.

100.000 de români participă la scena IT, ca angajați, freelanceri și lucrători la distanță pentru companii străine care sunt la curent cu piaţa locală de specialişti. Antreprenorii români se bucură deja infrastructură îmbunătățită cu conexiuni rapide la internet, dar acest lucru nu va fi suficient pentru a construi un hub regional.

Soluţia propusă de SeedBlink pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri pentru companii tinere vizează creşterea numărului de startup-uri care reuşesc să scaleze în ecosistem. Ar trebui depus mai mult efort pentru promovarea ecosistemului la nivel global.

Un oraș care a reușit să-și construiască un nume este Cluj Napoca, unde dezvoltatorii ecosistemului şi-au dat seamă ca au nevoie să atragă investitori străini pentru a crește.

"După crearea primului lor unicorn, UIPath, în 2018, suntem optimiști că în curând sistemul de startup-uri românesc va avea noi repere suplimentare", se arată în raport. În clasamentul global SUA ocupă prima poziţie, urmate de Marea Britanie și Israel.

Comenteaza