Antreprenorii despre reţeta succesului: nu există
- Scris de Kristina Restea
- 18 Mai 2013, 13:05
- Economie
- Ascultă știrea

Antreprenori şi lideri de business români i-au instruit pe elevii de liceu de la Transylvania College, într-un eveniment parte a seriei de conferinţe "Vreau să fiu antreprenor". Pentru tinerii potenţiali antreprenori veniţi să afle reţeta succesului, oamenii de afaceri cu businessuri la Cluj au avut o veste mai puţin bună: cea standard nu există.
„Am studiat aici, am lucrat afară, m-am întors şi am dezvoltat o firmă care poate nu a ajuns încă să atingă succesul pe care l-aş fi vrut, dar care e în creştere în pofida crizei. La mine a funcţionat modelul „Fă ceea ce îţi place". Când am terminat liceul, în perioada 1989, eu şi cei din generaţia mea ne doream să ne facem o carieră, probabil influenţaţi şi de ceea ce ne spuneau cei din jur. Şi îmi plăcea să mă joc pe calculator. Nu ştiu câţi dintre voi mai ştie ce e Tetris sau că programele erau cândva încărcate pe casetă. Acesta a fost primul indiciu pentru direcţia pe care urma să o iau în profesie. Am decis să fac Facultatea de Automatică şi Calculatoare în Cluj. Am dat admitere, am căzut, aşa că în vara când colegii care reuşiseră mergeau la mare, în prima vacanţă de oameni „liberi", eu învăţam. Am reuşit la Timişoara şi după doi ani acolo, m-am întors la Cluj", le-a împărtăşit elevilor Voicu Oprean, fondator al furnizorului de soluţii informatice AROBS. Prima afacere a lui Oprean a fost vânzarea de bere. "În anul I aveam un coleg de cameră cu adevărat anterprenor. A avut ideea să vindem bere în cămin. A fost prima activitate antreprenorială. Aşa că sfatul meu pentru voi este să experimentaţi! Şi să faceţi ceea ce vă place", a completat Oprean.
Lucia Morariu, proprietar Eximtur, a explicat cum a ajuns să lucreze într-o afacere proprie. „Am fost mereu un om liber, am fost mai rebelă. Nu mi-a plăcut să am şefi. Mi-a plăcut să îmi fac propriul program, aş fi vrut să pot alege dacă să lucrezi luni sau nu, dar să lucrez sâmbăta. Să fii şef nu e, totuşi, mereu plăcut. Un şef trebuie să muncească mai mult decât salariaţii. Dacă nu poţi să îţi faci echipa să te urmeze, degeaba ai idei şi planuri. E din ce în ce mai important să ai o şcoală de specialitate, dar asta nu îţi garantează succesul. Nu există o reţetă a succesului. Indiferent ce vă spune oricine, un business se face pentru a obţine profit", a subliniat Morariu.
„E plină lumea de manageri. Fără o profesie adevărată, nu există management. Societatea are nevoie din ce în ce mai mult de fizicieni, de biologi, de medici şi există afaceri de succes în aceste domenii care ţin de ştiinţe. Instruirea nu se face la TV, nici pe Facebook, deşi e bine că există şi acestea, instruirea se face cu cartea în mână. În plus, să ştiţi că la tinereţe se învaţă cel mai bine şi mai uşor, aşa că profitaţi de asta. Eu poate nu am învăţat suficiente limbi străine şi acum am de pierdut din cauza asta", a exemplificat Morariu pentru elevii potenţiali antreprenori. „Să depăşiţi ideea că Bucureştiul este buricul afacerilor. Doar 20% din businessuri se întâmplă în Bucureşti. E dovedit statistic că se pot face afaceri în toată ţara. Gândiţi-vă ce puteţi face în Cluj. Sunt extraordinar de multe oportunităţi în afara capitalei", a subliniat Adrian Georgescu, de la Ernst& Young, companie de consultanţă din „Big Four".
Întâlnirea de la Cluj, la care au mai participat şi alţi antreprenori, ca Dan Pitic (Perpetuum) sau Sergiu Biriş (Trilulilu) a fost cea de-a patra din seria de 10 conferinţe "Vreau să fiu antreprenor", un proiect al Romanian Business Leaders Foundation (RBL). Proiectul a debutat la 4 aprilie la Braşov, a continuat la Iaşi şi la Târgu-Mureş şi se va derula pe parcursul acestui an, în total, în 10 oraşe. Antreprenorii vorbesc despre ce presupune concret viaţa de antreprenor ca alternativă de carieră.