Antreprenorii locali stau bine la planurile de recrutare

Antreprenorii locali stau bine la planurile de recrutare
Noua ediție 2015 a raportului Global Entrepreneurship Monitor (GEM) arată că antreprenoriatul este perceput ca având un statut social ridicat, iar două treimi dintre adulți consideră că este o alegere bună pentru o carieră de viitor.


România se situează pe locul patru mondial în privinţa planurilor antreprenorilor de a recruta în următorii cinci ani. În ţara noastră, rata activității antreprenoriale în stadiu incipient (TEA) este de 10,8% - procentul din populația activă care a făcut ceva pentru demararea unei afaceri (a strâns bani, a elaborat un plan de afaceri) sau are deja o companie cu o vechime de până la 3,5 ani.

Acest indicator are tendința de a scădea pe măsură ce economia se dezvoltă. România se situează la mijlocul clasamentului (locul 30 din 62 de țări). Față de 2014, înregistrează o scădere de 0,5%, însă depășește media europeană de 7,8% sau rata TEA a unor țări ca Ungaria (7,9%), Polonia (9,2%), Bulgaria (3,5%).

Un sfert dintre adulții din cele 60 de țări vor să înceapă o afacere în următorii trei ani. Procentul este de 29% în România, locul 16 în lume și mult peste media europeană de 12,8%. Implicarea guvernului rămâne redusă: locul 48 în ceea ce privește programele și politicile de sprijinire a antreprenoriatului.

La nivel global, unul din cinci antreprenori afirmă că va angaja cel puțin șase persoane. În România, procentul este peste media mondială, cu 39,8%, ceea ce o situează pe locul patru mondial, cel mai bine plasată dintre economiile europene.

GEM este studiul cel mai cunoscut din lume în domeniul antreprenoriatului. Început în 1999 ca un proiect comun între Babson College (SUA) și London Business School (Marea Britanie), este cea mai bogată resursă de informații cu privire la antreprenoriat din lume, publicând rapoarte anuale la nivel global, național sau axate pe subiecte speciale.

 

Comenteaza