Antreprenorii vor 6 miliarde de la guvern. “Nu e normal ca ministrul finanțelor să ne trimită la bănci”

Antreprenorii vor 6 miliarde de la guvern. “Nu e normal ca ministrul finanțelor să ne trimită la bănci”

Asociația Consultanților pentru Programe Antreprenoriale (ACPA) trage un semnal de alarmă privind bugetul mic alocat dezvoltării sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (IMM).

ACPA reclamă faptul că se aștepta ca noul guvern să prevadă în legea bugetului de stat pe o sumă de cel puțin 6 miliarde de lei pentru finanțarea antreprenorilor, respectiv pentru 26.000 de afaceri, astfel fiind reparată și nelansarea programelor guvernamentale în 2019 de către executivul anterior.

“Înțelegem că dl. ministru de finanțe, Florin Cîțu, bancher la origine, nu dorește ca IMM-urile să se finanțeze din bani publici și că dânsul consideră că e normal să trimită antreprenorii la bănci, dar când avem cea mai scumpă creditare din UE, poate ne explică concret, cum se poate dezvolta un IMM în România, fără acces la programe de finanțare nerambursabilă?

Este inacceptabilă propunerea actuala de buget și cerem în mod ferm în numele a peste 5.000 de aplicanți din ediția 2018 și potențiali în ediția 2020 alocarea bugetului promis pentru Start-up Nation 2018 și suplimentarea bugetului pentru 2020, pentru că în fond aceste proiecte aduc banii înapoi în buget, efectul de multiplicare fiind desigur mult mai amplu”.

Barometrul afacerilor de tip start-up din România 2019, realizat de Ernst & Young România și Impact Hub,  arată că majoritatea antreprenorilor, respectiv 71%, consideră că fondurile guvernamentale au cea mai mare importanță în susținerea inițiativelor antreprenoriale pe termen lung în România.

Propunerile asociației

"1. Reforma și digitalizarea ANAF, creșterea colectării din sectoarele cu evaziune ridicată dar și încasarea taxelor și impozitelor datorate până în prezent.
2. Reformarea Ministerului de Finanțe și recuperarea datoriilor pe care companiile de stat sau condamnații penali le au față de statul român.
3. Reforma sistemului public prin reducerea numărului de instituții, a dimensiunii acestora și a cheltuielilor pe care acest sector le face, în creștere până acum de la an la an.
4. Tăierea programelor care nu produc efectiv nimic, ci alimentează mașinăriile de partid, prin finanțarea unor proiecte publice de cele mai multe ori prost făcute și fără impact major, proiecte ce pot fi finanțate de altfel din fonduri UE, și aici dăm exemplul PNDL.
5. Privatizarea companiilor de stat ce produc pierderi de la an la an și sunt finanțate cu sume uriașe de la Buget și aici exemplificăm TAROM, SNCFR, SNLO.
6. Încadrarea cheltuielilor sectorului public, anulând creșterea de 5,8%, rămânând strict la ceea ce s-a bugetat pentru 2019.
7. Trebuie să vedeți efectul multiplicator al programelor pentru IMM și să conștientizați că există un return-of-investment pozitiv în mai puțin de 5 ani. Numai din primele două ediții se poate lansa un apel pentru cel puțin 8.896 de noi proiecte".

Comenteaza