Anul auto a început bine la Cluj

Anul auto a început bine la Cluj
Înmatriculările de maşini noi din Cluj au crescut cu peste 87% în prima lună a acestui an faţă de perioada similară a lui 2010.
Datele colectate de Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Cluj (DRPCIV) arată că în ianuarie 2011 au fost înmatriculate în judeţ 62 de maşini noi şi 1.300 second-hand. În prima lună din 2010 au fost înmatriculate 33 de maşini noi şi 585 vechi. “Datele DRPCIV nu reflectă în întregime vânzările; există foarte multe unităţi vândute în altă parte sau înmatriculate pe Bucureşti. La nivelul grupului nostru semnalele pozitive sunt încurajatoare: avem o creştere de 100% faţă de ianuarie 2010. Am reuşit să vindem peste 70 de autoturisme în condiţiile în care în ianuarie 2010 abia am ajuns la 32”, a menţionat Călin Abrudan, director de vânzări în cadrul OTC Group.

Vânzările din ianuarie şi schimbările legislative din ultima perioadă îi fac pe dealerii locali să spere la un an mai bun pentru vânzări. “Există semnale încurajatoare pentru acest an. În primul rând, este vorba de taxa auto, care pentru maşinile vechi a crescut şi de trei ori în unele cazuri, în al doilea rând, de scăderea ofertelor de la societăţile de leasing care au preluat maşinile clienţilor cu probleme financiare, iar, în al treilea rând, de continuarea Programului Rabla”, a adăugat Abrudan. “Noi am fost pe creştere şi în 2010, iar pentru acest an am prognozat o creştere a vânzărilor de 50%. Programul Rabla va avea un rol important. Taxa auto nu cred că va avea un impact foarte mare asupra vânzărilor, deşi se aplică şi pentru motorizările Euro 5. Cine îşi permite o maşină puternică, mare, are o anumită putere financiară”, este de părere Diana Socaciu, director de marketing în cadrul Autoworld.

Potrivit Ministerului Mediului, Programul Rabla va fi continuat în 2011, startul fiind prevăzut pentru a doua jumătate a lunii martie. Clujenii vor avea posibilitatea să îşi ducă la casat maşinile mai vechi de 10 ani şi vor primi în locul lor un tichet de 3.800 lei (390 de euro). Cei care vor să cumpere o maşină nouă vor avea posibilitatea să folosească maximum trei vouchere la achiziţia unei maşini, care se vor scădea din preţul de catalog. Fondurile alocate programului se ridică, în prima fază, la 228 de milioane de lei, bani care ar putea asigura casarea a 60.000 de maşini. În acest fel, autorităţile speră să ajute populaţia să achiziţioneze cel puţin 20.000 de autovehicule noi. În 2010, prin Programul Rabla, producătorii auto au reuşit să vândă 63.000 de maşini. “Au început să vină oameni să se intereseze. S-ar putea să mai fie rable în piaţă”, crede Traian Ienciu, directorul Remat Cluj.


Comenteaza