Anul imobiliar 2019 la Cluj: prețurile urcă din nou

Anul imobiliar 2019 la Cluj: prețurile urcă din nou
În România s-au realizat tranzacții imobiliare de 1 miliard de euro | Foto: Sedako

Orașele regionale Cluj-Napoca sau Timișoara au înregistrat cele mai mari creșteri ale prețurilor la locuințe, iar Clujul a avut tranzacții majore pe piața birourilor. ZIUA de CLUJ prezintă raportul pieței imobiliare din România realizat de compania de consultanță Colliers International.

Piața de investiții

"Așteptările noastre moderat optimiste s-au dovedit a fi adevărate: începutul anului a avut premisele unor tranzacții foarte mari, dar negocierile pentru o serie dintre acestea s-au prelungit în 2020. Volumul total al investițiilor în 2019 se estimează că va fi de 0,6-0,7 miliarde de euro pe baza tranzacțiilor finalizate (nu doar semnate). Dacă ar fi să includem și tranzacția record cu portofoliul de birouri al NEPI Rockcastle (semnată, dar nu încheiată), cumpărat de AFI pentru peste 300 de milioane de euro, volumul pentru întreg anul ar fi în jurul a 1 miliard de euro. 2020 va începe pe o pantă ascendentă, cu tranzacții de 600 de milioane de euro de care se află într-o etapă avansată de negociere sau care vor fi închise în curând.

Piața spațiilor industriale

Stocul de spații moderne de depozitare s-a extins cu 40% în 2017-2018, la 4,2 milioane mp la nivel național, dar această activitate a intrat pe o pantă ușor descendentă în 2019. Cu o cerere de închiriere de 300.000 mp în primele trei trimestre, se pare că 2019 va fi într-adevăr unul solid, însă în umbra recordului din anii precedenți. Chiar și așa, verdictul e favorabil, iar piața industrială și logistică a rămas destul de dinamică în lipsa vreunui eveniment extern negativ care ar fi afectat semnificativ exporturile României.

Piața de retail

Stocul modern a înregistrat livrări de 170.000 mp, sub nivelul de 250.000 mp pe care îl estimam la începutul anului. Majoritatea întârzierilor au fost mai degrabă legate de construcții. Chiar și această valoare mai mică rămâne una din cele mai bune din perioada post-criză; consumul privat a încetinit puțin (5% în primele trei trimestre), dar încă este cu mult peste rata medie de expansiune a Uniunii Europene.

Piața rezidențială

Aceasta dădea semne de încetinire din 2018, în condițiile în care, spre finalul lui 2017, banca centrală începuse un ciclu de întărire a politicii. O nouă lovitură a venit de la noile limite maxime ale gradului de îndatorare cerute de BNR. Totuși, în 2019, după o primă parte a anului ceva mai dificilă, indicii care măsoară intențiile de cumpărare de locuințe în rândul persoanelor fizice s-au îmbunătățit semnificativ, potrivit sondajelor Comisiei Europene, iar prețurile au început să urce din nou cu 5-6% în ritm anual (mai lent în București și mai puternic în orașele regionale dinamice, cum ar fi Cluj-Napoca sau Timișoara).

Piața terenurilor

Ne așteptam ca 2019 să ofere rezultate solide, întrucât loturile bune de teren din orașele mari aveau să întâlnească o cerere suficient de mare, lucru care s-a și întâmplat. Alte tendințe (retailerii care se concentrează pe orașe mai mici, dezvoltatorii de birouri care se uită la centrele regionale mari) au rămas valabile. Este adevărat că, deși au fost închise câteva tranzacții mari, altele au rămas blocate în negocieri. 2019 a fost un an bun pentru toate sectoarele imobiliare majore în ceea ce privește activitatea de închiriere sau vânzare, deci cererea de terenuri a fost una decentă.

Orașele regionale

La începutul anului am observat o creștere a atenției din partea angajatorilor pentru orașele mai mici și regionale. Ritmul de angajări din orașele regionale a continuat să îl surclaseze pe cel din București, însă nu la fel de rapid ca în anii precedenți; această tendință ar trebui să se mențină pe termen mediu. Cluj-Napoca a înregistrat mai multe tranzacții pe piața de birouri, care oferă un vot serios de încredere pentru viitorul orașului. Acest lucru înseamnă că tendința regională se menține".

Colliers International Group este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare și al managementului investițiilor, cu operațiuni în 68 de țări și 4.000 specialiști. În 2018, veniturile sale corporate au fost de 3,3 miliarde de dolari, având active gestionate de 26 de miliarde.

Comenteaza