Aparate cu tehnologie laser pentru depistarea scăpărilor de gaze la Cluj

Aparate cu tehnologie laser pentru depistarea scăpărilor de gaze la Cluj

Trei autolaboratoare de detectare a gazelor naturale au fost alocate zonelor Cluj, Târgu-Mureş și Iaşi, dar şi 21 de aparate de detectare cu tehnologie laser, conform companiei de distribuție Delgaz Grid.

Autolaboratoarele sunt echipate cu cea mai nouă tehnologie de analiză a scăpărilor de gaz, prin spectroscopie laser. Datele furnizate de acest echipament sunt procesate de o aplicaţie, instalată pe laptopul autovehiculului. Aplicaţia permite corelarea instantanee a datelor furnizate de echipament cu o hartă a zonei de lucru.

La finalul zilei se obţine un raport, cu înregistrarea automată a traseului, pe care s-a deplasat autolaboratorul şi marcarea exactă a tuturor scăpărilor de gaze naturale, identificate prin coordonate GPS. În baza acestor informaţii se planifică activitatea de mentenanţă a sistemului de distribuţie. Autolaboratorul are viteza de deplasare în lucru de 15-25 km/h şi o rază de acţiune de 8 m (4 m stânga/dreapta faţă de axul maşinii).

În acest an, suma investită de Delgaz Grid în achiziţia autolaboratoarelor şi aparaturii de detectare va depăşi 7 milioane de lei. Echipele specializate vor fi dotate cu 430 de aparate noi, de detectare a gazelor naturale, la distanţă, în medii explozive, la instalaţiile de utilizare, precum şi cu aparate de detectare a monoxidului de carbon şi a biogazului.

La acestea se adaugă 130 de ansambluri, formate din aplicaţii şi accesorii de detectare, pentru aparatele de detectare. Delgaz Grid este o companie de distribuție din cadrul grupului german E.ON care  operează o reţea de gaze naturale de 22.000 km în jumătatea de nord a României.

Comenteaza