Apartamente mai ieftine la un an

Apartamente mai ieftine la un an
Preţul mediu pe metru pătrat solicitat pentru apartamentele de la Cluj a scăzut cu aproape 7% într-un an, dar pretenţiile proprietarilor au crescut în august, arată analiza lunară a portalului Imobiliare.ro

După o depreciere "importantă" în iulie, indicele Imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca a înregistrat o creştere de 2% în august, potrivit ofertelor intermediate de portal. Preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare în Cluj-Napoca are, în prezent, valoarea de 962 euro/mp util, cu 6,9% mai puţin decât cea înregistrată în urmă cu 12 luni. "Creşterea preţurilor a fost resimţită mai ales pe segmentul apartamentelor noi, categorie care a suferit o depreciere mai severă în luna anterioară. Apartamentele noi s-au apreciat cu 1,2% în ultimele 30 de zile, până la 927 euro/mp", arată analiza. De asemenea, preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi scoase la vânzare în Cluj-Napoca a înregistrat o creştere uşoară, de 0,7% în august, urcând de la 974 euro/mp la 981 euro/mp. Preţul apartamentelor cu trei camere a cunoscut o apreciere de 0,7%. În schimb, unităţile cu două şi patru camere s-au ieftinit cu 1,2%, respectiv 2%, în ultimele 30 de zile. Preţurile solicitate în prezent pentru apartamentele vechi sunt cu până la 7% mai mici în comparaţie cu luna august 2010, cea mai mare diferenţă fiind înregistrată în cazul unităţilor cu patru camere.

Valoarea medie a indicelui la nivel naţional este de 1.031 euro/mp util, cu 0,5% mai mare decât cea înregistrată în iulie. Indicele calculat la nivelul principalelor oraşe din ţară arată creşteri de preţ în capitală, Cluj-Napoca şi Braşov. Preţurile au scăzut însă la Timişoara şi Ploieşti. "Până la finalul anului, vom avea perioade de scădere, care vor alterna cu cele de creştere, dar oscilaţiile vor fi moderate", a spus Adrian Erimescu, directorul general Imobiliare.ro.

Pe de altă parte, analiza la jumătate de an a evaluatorilor de la Darian, întocmită în funcţie de datele din baza proprie de tranzacţii, arată că în Cluj-Napoca preţul mediu unitar al apartamentelor vechi în primul semestru (S1) din 2011 a fost de 1.025 euro/ mp, în scădere cu 3% faţă de S1 2010 şi cu doar 1% faţă de S2 din 2010. În blocurile noi aflate în construcţie în aceste luni, preţurile solicitate pentru apartamente pot porni de la 35.000 de euro şi trec de 100.000 de euro, conform ofertelor afişate de dezvoltatori.

 

 

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza