Apartamentele din Cluj-Napoca s-au scumpit cu 11% în 2021. Cât a ajuns să coste metrul pătrat în „orașul de cinci stele"

Apartamentele din Cluj-Napoca s-au scumpit cu 11% în 2021. Cât a ajuns să coste metrul pătrat în „orașul de cinci stele"

Scumpirea materialelor de construcție și a terenurilor, dar și lăcomia investitorilor își spun cuvântul în prețul apartamentelor din Cluj-Napoca, unde trebuie să scoți din buzunar o mică avere ca să poți deveni proprietar.

Prețurile apartamentelor continuă să crească în Cluj-Napoca. Potrivit indicelui imobiliare.ro, în ultimul an, prețul metrului pătrat a acrescut cu 11,5%, de la o medie de 1.840 de euro/mp la finalul lui 2020, la 2.051 de euro/mp la final de 2021. În ultima lună, indicele de creștere a fost de 1,9%, iar metrul pătrat a crescut de la 2.013 de euro/mp la 2.051 de euro/mp.

Apartamentele vechi din Cluj-Napoca costă, în medie, 2.069 de euro/mp, o creștere de 15,8% față de anul trecut, când prețul era de 1.787 de euro/mp. În schimb, apartamentele noi au o creștere moderată de 7,4%, de la 1.898 la 2.038 de euro pe metru pătrat.

Bucureștiul, mai ieftin decât Clujul

Față de Cluj-Napoca, apartamentele din București sunt ieftine cu aproape 500 de euro/mp. Capitala a avut o creștere a prețului pe metru pătrat de 13,9% în ultimul an. 1.594 de euro este în medie metrul pătrat util în „Micul Paris” la final de 2021.

La nivel național, prețul apartamentelor a crescut pe fondul pandemiei cu 14,8%. Dacă acum un an metrul pătrat costa în medie 1.351 de euro, în 2021 prețul a ajuns la 1.551 de euro/mp.

Creșterea de prețuri, explicată

Cererea și costul majorat al materialelor de construcție au dus la creșterea prețurilor, explică specialiștii.

„Un factor important care a contribuit la creșterea susținută a prețurilor apartamentelor în 2021 este reprezentat de scumpirea materialelor de construcție, în contextul dificultăților generate de pandemie, dar și de o cerere susținută. Au fost afectate, în mod indirect, și locuințele deja finalizate, noi sau chiar vechi. Avansul-record consemnat în Brașov, mai accentuat pe segmentul locuințelor nou-construite, atestă menținerea unui interes crescut pentru proprietățile din orașele cu o calitate a vieții ridicată, în condițiile în care munca de la distanță rămâne o practică răspândită”, spune Daniel Crainic, Director de Marketing Imobiliare.ro, citat de Economedia.

Comenteaza