Video Foto Apele Române Cluj amendează Explo Mining pentru poluarea Someșului

Apele Române Cluj amendează Explo Mining pentru poluarea Someșului
Apele de mină au poluat trei cursuri: Someș, Lăpuș și Băița | Foto: ABAST
Apele Române Cluj au amendat Explo Mining pentru poluarea Someșului
Apele Române Cluj au amendat Explo Mining pentru poluarea Someșului
Apele Române Cluj au amendat Explo Mining pentru poluarea Someșului

Administrația Bazinală a Apelor Someș Tisa (ABAST) Cluj a depistat poluatorul cu ape de mină al râului.

“Apele poluate provenind de la un perimetru minier închis au ajuns în râul Someș, la granița României cu Ungaria. Nu este semnalată mortalitate piscicolă. Specialiștii ABAST sunt în alertă și monitorizează unda de poluare. Partea ungară a fost informată despre acest eveniment. Pe principiul poluatorul plătește, societatea Explo Mining Coal va suporta toate cheltuielile aferente, cu respectarea legislației în vigoare.

Sursa de poluare provine din debușarea apelor de mină din perimetrul minier Nistru-Câmpurele. Acestea au ajuns, prin galeria minieră, mai întâi în râul Băița, apoi în Lăpuș și în Someș. Acest eveniment a avut loc în urma colectării unei cantități semnificative de apă provenite din precipitațiile înregistrate în județul Maramureș în ultimele luni”, a transmis conducerea ABAST.

Specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Maramureș au efectuat analize ale probelor de apă prelevate din râurile Băița, Lăpuș și Someș. Rezultatele sunt caracteristice apelor de mină. Acestea au indicat depășiri ale valorilor normale la indicatorii de calitate, respectiv la metale (fier, mangan, cupru, zinc). Totodată, specialiștii SGA Satu Mare au prelevat probe de apă din Someș, în secțiunea Satu Mare.

“Inspectorii noștri s-au deplasat la fața locului și au trasat, prin procesul-verbal de constatare, responsabilități obligatorii pentru poluator, să ia toate măsurile pentru diminuarea și eliminarea poluării; depoluarea și igienizarea imediată a malurilor și a albiei majore a cursului de apă Băița; să monitorizeze calitatea apelor de mină care ajung în cursul de apă. 

În urma centralizării rezultatelor analizelor de apă, instituția noastră va comunica poluatorului tipul de sancțiuni care se vor aplica conform prevederilor legale. Pentru că acest tip de evenimente este unul cu caracter repetitiv, specialiștii ABAST reiau avertismentele adresate permanent administratorilor de perimetre miniere.

Aceștia sunt direct responsabili de gestionarea închiderii şi ecologizării acestor zone. Apele de mină neepurate sau insuficient epurate, precum și iazurile de decantare reprezintă surse de risc major pentru calitatea cursurilor de apă”, a transmis instituția.

În urma precipitațiilor abundente înregistrate în ultima perioadă, o cantitate însemnată de apă s-a acumulat în perimetrul minier Nistru. Apele de mină neepurate au ajuns în râul Băița, prin galeria minieră Câmpurele, aparținând Conversmin. Specialiștii SGA Maramureș s-au deplasat la fața locului și au prelevat probe de apă.

Comenteaza