Aplicația made in Cluj care eficientizează tratarea cancerului, folosită de zeci de medici. Start-up-ul vrea să obțină certificare pentru utilizarea la nivel mondial

Aplicația made in Cluj care eficientizează tratarea cancerului, folosită de zeci de medici. Start-up-ul vrea să obțină certificare pentru utilizarea la nivel mondial

Un software din Cluj destinat eficientizării tratamentului de cancer se extinde și este utilizate de zeci de medici în mai multe clinici din România, iar acum start-up-ul dorește ca soluția să fie folosită internațional.

„Software-ul Mediq destinat eficientizării tratamentului de cancer, creat de startup-ul clujean Synaptiq, a demonstrat o eficacitate remarcabilă și este testat acum de specialiști în 12 clinici din România. Soluția software bazată pe inteligență artificială a fost dezvoltată pentru a scurta timpul în care medicii radioterapeuți delimitează volumele-țintă la nivelul ariilor ganglionare și organele aflate la risc”, potrivit unui comunicat.

Conform sursei citate, aplicația Mediq, dezvoltată de clujenii de la Synaptiq.io, vine în ajutorul medicilor și al bolnavilor, reducând semnificativ timpul necesar pentru analiza imagistică medicală, de la o medie de patru ore la mai puțin de un minut.

„Motivația noastră este să îi ajutăm pe cei care sunt diagnosticați cu cancer să primească cât mai repede acces la tratament. Venim în ajutorul medicilor, oferindu-le posibilitatea să salveze cât mai multe vieți”, declară Dragoș Dușe, co-fondator și CEO al Synaptiq.

Finanțări de sute de mii de euro pentru aplicația medicală made in Cluj. Soft folosit de zeci de medici

În urma succesului inițial în testarea aplicației și a impactului semnificativ asupra eficientizării tratamentelor de radioterapie, Synaptiq a obținut recent un grant suplimentar în valoare de 103.000 de euro, care s-a adăugat finanțării inițiale în valoare de 158.000 de euro obținută din partea fondului norvegian Innovation Norway.

Finalizat cu succes în martie 2024, proiectul a atins obiectivele cheie, confirmând capacitatea clujenilor de la Synaptiq de a aduce inovație în domeniul medical. Proiectul a cuprins dezvoltarea arhitecturii tehnologice a software-ului Mediq, acum complet funcțional, dar și integrarea cu succes a interfeței cu software-ul și hardware-ul clinicilor.

Soluția Mediq este în prezent adoptată în 12 clinici, unde 71 de medici sunt implicați în testarea și rafinarea produsului. 

Lucian Bicsi, CTO al echipei de dezvoltare, vorbește despre progresul realizat în cadrul proiectului susținut de Innovation Norway: „Într-un timp surprinzător de scurt, am reușit să antrenăm algoritmii noștri performanți pe mai mult de 140 de structuri din toate zonele corpului, ceea ce înseamnă că munca de evaluare a medicului poate fi realizată acum în mai puțin de un minut. Pe lângă aceasta, am construit o interfață plăcută și ușor de utilizat, în care medicul poate vizualiza, edita, revizui și consulta alți medici în legătură cu structurile afectate. În tot acest proces datele pacientului sunt securizate și confidențiale,” spune Lucian Bicsi.

Organele de risc, delimitate mai bine de aplicația de la Cluj, iar tratamentul este mai puțin toxic

Implementarea Mediq în clinici demonstrează nu doar avansul tehnologic, ci și o îmbunătățire remarcabilă în îngrijirea pacienților. Remus Stoica, medic specialist în radioterapie și consultant al echipei Synaptiq, care a testat software-ul, explică impactul semnificativ al utilizării soluției:

„Posibilitatea de a folosi inteligența artificială în clinică de-a lungul ultimului an înseamnă o reducere considerabilă de timp, în faza de planificare a tratamentului. De obicei, îmi ia câteva ore să delimitez și să controlez un plan pentru un pacient. Așadar, această reducere de timp se traduce în timp mai mult petrecut cu pacientul și capacitatea de a avea grijă de acesta. De asemenea, precizia software-ului înseamnă că organele la risc sunt delimitate tot mai bine, iar în final acest lucru se traduce în mai puțină toxicitate în tratamentul efectiv pentru pacient,” spune medicul Remus Stoica.

Cea mai mare reușită a soft-ului creat în Cluj

Conform comunicatului, cu o viziune ambițioasă și o echipă dedicată, clujenii continuă să împingă limitele inovației în domeniul medical, contribuind semnificativ la îmbunătățirea tratamentului cancerului la nivel mondial.

„Cea mai mare reușită de până acum este faptul că algoritmii noștri de inteligență artificială sunt foarte competitivi la nivel internațional, aflându-se în top 3 cei mai performanți algoritmi de pe piață. Synaptiq a reușit, cu buget limitat și acces redus la date medicale, să creeze o soluție care depășește în acuratețe soluțiile multor producători de dispozitive medicale cu renume”, spune Dragoș Dușe, co-fondator și CEO al Synaptiq.

Pentru ca aplicația să poată fi distribuită la scară largă și să ajute la salvarea câtor mai multe vieți la nivel mondial, mai este necesară obținerea certificării și marcajului CE.

„Primele rezultate în urma studiului clinic sunt deja disponibile, iar mare parte din documentația necesară pentru obținerea acestei aprobări europene este realizată. Lucrăm la acest obiectiv de mai bine de doi ani și sperăm că în următoarele 6 luni să finalizăm și acest proces”, completează Dragoș Dușe.

Cel mai recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății estimează 20 de milioane de cazuri noi de cancer la nivel global, doar în 2022. Mai mult, se preconizează că aceste cifre vor crește cu circa 60% în următoarele două decenii. În România, numărul de noi cazuri de cancer a crescut cu 21% în 2023, până la 550.000 de noi pacienți care luptă pentru viața lor.

Soluția creată de clujenii de la Synaptiq luptă pentru un viitor în care tratamentul cancerului e mai rapid, mai precis și mai accesibil. Prin integrarea inteligenței artificiale în asistența medicală, aplicația Mediq oferă fiecărui pacient cele mai bune șanse de luptă împotriva cancerului.

Compania Synaptiq a fost fondată acum mai bine de trei ani la Cluj de Dragoș Dușe, Roxana Săbău, Diana Andrițchi și Lucian Bicsi, iar la momentul actual echipa este formată din 18 membri.

Comenteaza