Aquapark-urile din Ardeal se bat cu ungurii pentru clujeni FOTO

Aquapark-urile din Ardeal se bat cu ungurii pentru clujeni FOTO
În lipsa unui parc acvatic la Cluj-Napoca, localităţile din judeţele apropiate care deja au investit în asemenea obiective fac tot posibilul să atragă în bazinele lor proaspăt amenajate turiştii din "capitala" Transilvaniei.

Noul aquark din Orăștie își va mări capacitatea de la 800 la 1.500 de persoane prin investiții de 1 milion de euro, la patru luni de la inaugurarea din cadrul complexului de agrement Arsenal Park. Investițiile vin pe fondul estimării pentru 2017 a unui număr dublu de clienți ai aquapark-ului.
 
"Ne așteptăm la dublarea numărului de vizitatori anul viitor, de la 50.000 la peste 100.000 de persoane, ne-am gândit să extindem parcul pentru a nu avea surprize ca în acest an, când au fost perioade atât de aglomerate încât am fost nevoiți să refuzăm clienți", a declarat unul dintre proprietari, Marius Cristescu
 
Acesta se bazează pe încheierea lucrărilor la porțiunile de autostradă Orăștie - Sibiu și Timișoara - Orăștie, care aduc mai aproape de Arsenal Park locuitorii din Cluj, Timișoara și Sibiu. Vor fi puse în funcțiune un loc de joacă pentru copii, noi tobogane în interior și în aer liber şi 250 de noi locuri de parcare. În iunie, au fost inaugurate un centru spa și o sală multifuncțională, de 12,5 milioane de lei. Investiţiile totale în complex s-au ridicat la 20 de milioane de euro.
 
Arsenal Park a luat ființă pe un teren de 88 ha care aparținea unei foste fabrici de armament din Orăștie, cumpărată de frații Cristescu în 2001, după mai multe încercări. Acesta este un complex de vacanţă cu 230 de locuri de cazare în care turiştii pot practica activităţi cu specific militar. Este şi cel mai mare muzeu de tehnică militară din România.


 
Oradea atrage deja clujenii
 
Acum două luni s-a deschis şi parcul acvatic Nymphaea din Oradea, cu o capacitate de 1.800 de persoane, unde clujenii sunt cei mai numeroşi turişti din afara judeţului vecin. Acesta este gestionat de Administrația Domeniului Public (ADP), fiind creat din fonduri europene și locale, şi amplasat pe teritoriul fostului ștrand municipal. Personalul se ridică la 100 de angajați.
 
Aquaparkul se întinde pe 7 ha, pe malul râului Criș. Proiectul s-a realizat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, printr-o investiție de 88,3 milioane de lei. Complexul este dotat cu 15 bazine, 3 restaurante, terenuri de sport, fiind asemănător aquaparkului din Budapesta. Sunt amplasate aici patru terenuri de tenis cu piciorul, un teren multifuncţional (fotbal, handbal, baschet) şi două de volei. 
 
“Traficul din prima zi s-a ridicat la 1.900 de vizitatori - aici îi includem și pe cei care stau numai trei ore - iar în a doua zi această cifră a fost depășită. Cei mai mulți veniți din afara Bihorului sunt clujeni”, a declarat directorul ADP, Liviu Andrica.

La intrare, vizitatorii primesc brățări speciale, în funcție de tariful ales, pe care își pot încărca sumele de care au nevoie în incintă. Biletul de o zi costă 50 de lei, în intervalul 17:00-22:00, 30 de lei, cel pe trei ore, 25 de lei, iar elevii și pensionarii au tarife reduse. Elevii și pensionarii au tarife reduse, iar copiii mici beneficiază de gratuitate.

De asemenea, există tarife speciale pentru familii și grupuri de minim 15 persoane, dar și un sistem de abonamente pe 60 de zile. Accesul la saune costă 10 lei/zi, abonamentul spa cu 10 intrări, 90 de lei, iar cel la baia turcească, 180 de lei.

Satu Mare a mers pe fonduri europene

Un astfel de complex acvatic a fost amenajat pe 12 ha şi în localitatea Noroieni, din judeţul Satu Mare. Investiţia în AquaStar s-a ridicat la 10 milioane de euro, din fonduri europene, printr-un proiect al societăţii Solarex. Acesta are o capacitate de 2.000 de persoane în sezonul festival şi de 500 de oameni în extrasezon, complexul de pe 20 ha fiind axat pe turismul balnear. 
 
El cuprinde cinci piscine exterioare şi patru interioare - două bazine fiind cu apă termală - şi are servicii de welness şi spa. „Suntem convinși că potențialul economic al acestei investiții este foarte mare mai ales că parcul acvatic devine o  ancoră ce va determina dezvoltarea economică a zonei pe mai multe planuri și mai ales pe termen lung”, specifica, la inaugurare, Karoly Nagy, proprietarul Solarex.


 
Sun are bazin olimpic. Aquapark-ul mai aşteaptă

Din 3 octombrie Clujul are bazin olimpic funcţional în cadrul ştrandului Sun, din cartierul Grigorescu, considerat de primărie drept primul pas în concretizarea unui parc acvatic. Ştrandul se află în proprietatea municipalităţii, care l-a încredinţat spre gestionare Regiei de Administrare a Domeniului Public.  Amenajarea bazinului a costat 3,3 milioane de lei, din bugetul local.
 
"Pe lângă închiderea cu un balon presostatic cu triplă membrană a bazinului olimpic, în cadrul lucrărilor de modernizare au fost construite spații tehnice și vestiare, a fost reparată și refinisată cuva bazinului (care a fost adusă la o cotă maximă de 1,50 m), a fost reamenajată zona de acces către bazin, cu instalațiile electrice și de gaze aferente", a informat Primăria Cluj-Napoca.
 
Municipalitatea şi-a propus ca Sun să devină un aquapark, cu bazin de înot deschis în toate anotimpurile şi cu patinoar pe timp de iarnă. Prima etapă de modernizare a ştrandului a fost realizată de asocierea Alfaconstruct, 3G Sport, Adi Proiect. În prezent se lucrează la proiectul de deviere a magistralei electrice care afectează lucrările de construire a aquaparkului, urmând ca după finalizarea acestuia să se treacă la realizarea proiectului propriu-zis.
 
Proiectul de aquapark programat la Băile Someşeni în parteneriat public-privat, estimat la 20 de milioane de euro, s-a blocat cauza statutului incert al proprietăților și din lipsa finanțării. În judeţ mai există ştranduri la Turda, Dej, Cojocna. De asemenea, a apărut un aşa-zis aquapark la Floreşti, pe 5 ha, cu club de noapte şi pensiune. În Cluj-Napoca, ştrandul municipal este închis de mai mulţi ani, terenul fiind în proprietatea societăţii Unita Turism Holding.

 

Ungurii pierd din turiştii clujeni
 
Până acum, clujenii mergeau în parcurile acvatice ale Ungariei de la Nyirbator, Nyiregyhaza, Balmaszujvaros, Debrecen și Hajduszoboszlo, unde au fost accesate fonduri europene și guvernamentale de zeci de milioane de euro. Anul trecut în Ungaria au sosit 9 milioane de vizitatori din România, dintre care 2,3 milioane în scop turistic. Cei mai mulţi merg la Budapesta, pentru turism termal sau cultural.

Comenteaza