Ţăranii din Europa şi Asia au strategii la Cluj

Ţăranii din Europa şi Asia au strategii la Cluj
Acesta va avea loc între 26 și 30 octombrie și este cea mai amplă reuniune pentru cooperare și strategie în alimentație și agricultură a asociațiilor de țărani și susținătorilor agriculturii țărănești din 42 de țări din Europa și Asia Centrală.

Evenimentul va include o piață agroalimentară volantă zilnică, deschisă publicului larg, la care vor participa familii de țărani producători și artizani din regiunea Clujului. Seara vor avea loc activități culturale, precum și proiecții de filme pe tema hranei și agriculturii. Pe lângă programul oficial, vor avea loc vizite de teren în sate din județele Cluj și Alba. 
 
Forumul Internațional pentru Suveranitate Alimentară va reuni 600 de participanți: delegații naționale constituite din țărani, pescari, ciobani, apicultori, comunități indigene, consumatori, organizații ale societății civile pentru protecția mediului, drepturile omului, solidaritate şi justiție, muncitori în agricultură și industria alimentară, cercetători și jurnaliști. 
 
Manifestarea de la Cluj este organizată de asociația Eco Ruralis şi își propune să reprezinte un cadru pentru schimbul de bune practici și experiențe din cadrul mișcării europene, conceptul de suveranitate alimentară, precum și pentru extinderea și consolidarea mișcării în regiune și a acțiunilor sale la nivel politic.  
 
Temele dezbătute vor fi producția şi distribuţia hranei, muncitori agricoli (echitatea muncii și îmbunătățirea condițiilor sociale în sectoarele agricol și alimentar), resurse naturale (revendicarea dreptului la resurse naturale și patrimoniu natural comun), politici publice (schimbarea politicilor care guvernează sistemele agro-alimentare). 
 
Delegația națională va fi formată de către Asociația Eco Ruralis împreună cu partenerii săi locali, Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești și Asociația Mai Bine și va include țărani, organizații ale societății civile, grupuri de consumatori, reprezentanți ai mediului academic, încurajând participarea femeilor și a tinerilor. 
 
Delegația va prezenta viziunea asupra suveranității alimentare, creată în urma unui proces consultativ condus de Eco Ruralis la nivel național, prin șase consultări publice pe tema hranei și agriculturii, un chestionar derulat în mediul online, precum și printr-un sondaj național. Procesul consultativ a fost inițiat în aprilie, la București, și a continuat în Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, comuna Sâncraiu, urmând a se încheia în septembrie în comuna Hosman (Sibiu).

Comenteaza