Ardealul de Nord, propus la suplimentări de fonduri UE de 50 de milioane euro

Ardealul de Nord, propus la suplimentări de fonduri UE de 50 de milioane euro
Inițiativa „Regiuni mai puțin dezvoltate” a Comisiei Europene are ca scop analizarea blocajelor în dezvoltarea acestora și oferirea de recomandări și asistență privind modul de deblocare a potențialului lor de creștere.

Comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu (foto dreapta), a menţionat în cadrul unei întrevederi cu ministrul delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb, că iniţiativa a început sǎ dea rezultate în cele două regiuni unde este implementatǎ, Nord-Vest şi Nord-Est, unde administrațiile, universitățile și întreprinderile colaborează și fac schimb de bune practici în privinţa oportunităților de inovare. 
 
"Am iniţiat acest program pentru a ajuta regiunile mai puțin dezvoltate să identifice mai bine nevoile lor concrete și să maximizeze impactul investițiilor europene pe teren. La aproape un an de la lansare, observăm că au fost elaborate rezerve de proiecte mature, cu un puternic accent pe parteneriat și un impact mai mare asupra dezvoltării regionale, ceea ce demonstrează valoarea adăugată a iniţiativei. Contăm pe sprijinul ministerului pentru modificarea Programului Operațional Regional în așa fel încât să permită finanțarea proiectelor propuse de cele două regiuni cu un buget de cel puțin 50 milioane de euro" .

Creţu a subliniat importanța consolidării capacității administrative a orașelor ce intră sub incidența articolului 7. "Au fost găsite mai multe soluții privind modalitatea de a sprijini orașele în implementarea fondurilor europene. Totuși, unele dintre ele sunt în continuare lipsite de experiență în ceea ce privește atragerea de finanțare din partea UE și îmi doresc să le putem ajuta mai mult. Puteți conta pe sprijinul meu personal în acest efort".

România beneficiază de o alocare de 22 de miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020.  Reuniunea a avut loc în contextul dialogului constant purtat de Comisia Europeană, prin Direcția Generală pentru Politică Regională (DG Regio), și autoritățile române, care are în vedere găsirea de soluții comune în ceea ce privește modalitățile de a îmbunătăți și de a accelera absorbţia fondurilor.
 
"Agenda de lucru comună cuprinde toate măsurile și angajamentele care trebuiesc îndeplinite în următoarele săptămâni pentru a accelera absorbția. Felicit autoritǎţile române pentru munca şi eforturile depuse, alǎturi de colegii din DG Regio, pentru identificarea blocajelor şi întârzierilor în implementarea programelor operaţionale. Progresele înregistrate recent sunt îmbucurǎtoare, mai ales în desemnarea autoritǎţilor de management şi control ale fondurilor structurale şi de investiţii europene. Aşteptǎm acum cererile de platǎ în vederea rambursării, odatǎ ce desemnarea va fi finalizatǎ", spune Creţu.

Comenteaza