Ardealul de Nord trimite anual 3 miliarde de euro la buget. Colectare proastă la nivel regional

Ardealul de Nord trimite anual 3 miliarde de euro la buget. Colectare proastă la nivel regional

Regionala Cluj a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a avut încasări de 14 miliarde de lei în 2017 de la județele arondate, ceea ce o plasează pe primul loc între cele din afara capitalei. Totuși, suma reprezintă doar un sfert din banii pe care îi strânge Bucureștiul.  

Rapoartele de la nivel regional al ANAF monitorizate de portalul financiar Analize Economice arată că sumele cele mai mari s-au colectat în regiunile București - Ilfov, Nord – Vest și Sud – Est, iar cele mai mici, în Sud - Vest, Vest și Nord - Est.

Datele rapoartelor direcțiilor regionale arată cât s-a colectat de la companiile mijlocii, care la rândul lor sunt administrate separat la nivel de regiuni - și nu de județe - de către Agențiile Regionale pentru Contribuabulii Mijlocii (ARCM).

Cu alte cuvinte, dacă ești o companie mare în România, plătești direct la Direcția de Administrare a Marilor Contribuabili, dacă ești companie mijlocie, la ARCM din regiunea de care aparții, iar dacă ești companie mică, la agențiile județene.

Prin raportare la produsul intern brut (PIB) regional, cel mai bun grad de colectare s-a realizat în regiunea capitalei, apoi surprinzător în Sud - Est (taxele vamale colectate în regiune având însă un aport important), urmate de Nord - Vest.

Din rapoartele pe anul 2017 ale celor opt regionale - care se suprapun pe cele opt regiuni de dezvoltare ale țării - a rezultat că s-au colectat 124 de miliarde de lei, restul de 215 miliarde venind de la DGAMC.

“Despre cele peste 90 de miliarde de lei colectate de la marile companii nu discutăm, pentru că deși cele mai multe își au sediul în regiunea capitalei, ele sunt administrate fiscal direct de către ANAF prin DGAMC, ci nu numai despre ceea ce se colectează la nivel de regiuni de la companiile mijlocii, mici și persoanele fizice”, consemnează portalul.

“Datele rapoartelor direcțiilor ANAF ne arată că avem o colectare deficitară în mai multe regiuni. Dacă în toate regiunile s-ar fi colectat din PIB regional cum se colectează la nivelul Bucureștiului, atunci totalul sumelor colectate la nivel de direcții regionale ar fi trebuit să fie cu 45 de miliarde de lei în plus (169 față de 124 de miliarde).

Vorbim despre o creștere cu 36% a veniturilor colectate la nivelul direcțiilor regionale de la companiile mici, mijlocii și persoane fizice. Asta e o analiză pe care ANAF nu a făcut-o niciodată pentru că, dacă ar fi făcut-o, ar fi trebuit să ia măsuri, iar colectarea nu ar fi șchiopătat atât de tare”, precizează analistul Gheorghe Sofian.   

Cât au încasat regionalele

  • București 46,2 mld. lei
  • Cluj 13,9 mld. lei
  • Galați 13,3 mld. lei
  • Brașov 12,3 mld. lei
  • Ploiești 11,4 mld. lei
  • Iași 11,1 mld. lei
  • Timișoara 9,0 mld. lei
  • Craiova 6,8 mld. lei

PIB Regional

  • București-Ilfov 234 mld. lei 19,7%
  • Nord-Vest 99,4 mld. lei 14,0%
  • Sud-Est 90,8 mld. lei 14,7%
  • Centru 96,7 mld. lei 12,7%
  • Sud-Muntenia 103 mld. lei 11,0%
  • Nord-Est 86,1 mld. lei 12,9%
  • Vest 81,7 mld. lei 11,1%
  • Sud-Vest Oltenia 64,4 mld. lei 10,6%

Teodorovici: amnistie fiscală pentru firme

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunțat că "restructurarea financiară" va include ştergerea penalităţilor şi dobânzilor datorate, precum şi eşalonarea datoriei de bază în aşa fel încât tranşele de rambursare să nu afecteze dezvoltarea economică a companiei, iar aceasta să nu aibă presiunea plăţii către stat. Guvernul vrea să dea o şansă companiilor publice, care au datorii mari către stat, să se salveze de la închidere, însă  măsura li se va aplica şi datornicilor din mediul privat. „Îmi doresc foarte mult ca în luna mai să venim, ca echipă guvernamentală, cu un pachet de măsuri pentru mediul privat, pachet care să cuprindă, printre altele, şi această măsură de restructurare financiară”.

Comenteaza