Arhitecţii cer decizie politică pentru intrările în legalitate

Arhitecţii cer decizie politică pentru intrările în legalitate
Proprietarul a două blocuri din Bună Ziua a solicitat avizul Comisiei de Urbanism după realizarea mai multor apartamente decât îi fuseseră aprobate.

Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), membru al Comisiei de Urbanism Cluj-Napoca, a propus ca forul local să ia o decizie în ceea ce priveşte abordarea în situaţiile în care beneficiarii de lucrări nu îşi respectă autorizaţiile şi solicită ulterior intrarea în legalitate.

Propunerea a fost realizată în contextul unui asalt de astfel de solicitări în ultimele luni, inclusiv ieri. Societatea Ambient Proiect a devenit beneficiara a două blocuri de patru etaje după ce a preluat un teren de la firma Saf Adria, în zona hotelului Grand Italia. La cele două blocuri, realizate chiar de o societate de proiectare, s-au efectuat lucrări care nu respectă autorizaţia de construire. Astfel nu s-a mai executat subsolul destinat apărării antieriene, din cauza problemelor cu apele freatice, după cum a explicat proiectantul, dar au apărut în plus opt apartamente, prin recompartimentări. Fiecare dintre apartamentele de patru camere autorizate s-a transformat în două apartamente de câte două camere. Locurile de parcare, 52 la număr, sunt suficiente, a precizat arhitectul Ionel Vitoc. "Proiectul este terminat, blocurile sunt executate. Dorim să primim aviz pentru intrarea în legalitate", a spus acesta.

Adrian Iancu, membru al comisiei, a menţionat că acordarea de avize de intrare în legalitate nu intră în atribuţiile acesteia. "Ne solicitaţi un aviz de oportunitate pentru Plan Urbanistic Zonal (PUZ)? Legislaţia în vigoare prevede că în cazul nerespectării PUZ sau de Detaliu (PUD), dacă se depăşesc 20% parametrii urbanistici avizaţi, cum e cazul aici, e nevoie de aviz de oportunitate pentru întocmirea unui PUZ. N-aţi construit cu subsol, aţi făcut mai multe apartamente, erau prevăzute imobile P+2", a spus Iancu. "Modificările făcute nu afectează PUD aprobat prin hotărâre de consiliul local (CL). Blocurile prevăzute erau cu parter, trei etaje şi mansardă", a replicat Vitoc.

Şerban Ţigănaş, membru al CTATU, a susţinut că forul local ar trebui să reglementeze abordarea privind astfel de cazuri, în care beneficiarii nu respectă proiectele autorizate şi solicită ulterior să intre în legalitate. "Cred că ar trebui ca termenul de intrare în legalitate să fie înlocuit cu cel de ieşire din ilegalitate. CL ar trebui să îşi precizeze o poziţie privind activitatea de construire în oraş. Tolerează ca proiectele să fie modificate, din diverse cauze, justificate sau nu, prin diverse iniţiative, fără ca acestea să fie aduse la cunoştinţa autorităţilor sau suntem puşi în faţa situaţiei împlinite, în urma unei decizii luate unilateral? Comisia se află într-o poziţie ingrată. Politicul ar trebui să spună dacă în municipiul Cluj-Napoca se tolerează sau nu astfel de situaţii", a spus preşedintele OAR.

"Am depus documentaţia în timpul executării pentru a solicita aprobări de a nu face subsolul de apărare şi pentru a compartimenta altfel", s-a apărat Vitoc. Arhitectul-şef al municipiului, Ligia Subţirică, a menţionat că legislaţia prevede că în cazul în care beneficiarul vrea să modifice proiectul după ce construcţia a început trebuie să oprească lucrările, să solicite aprobările necesare, să aştepte aceste avize şi abia după eliberarea lor să reia lucrările. "Situaţia construită de acolo poate fi acceptată. Tipul necesar de documentaţie pentru a confirma asta este PUD", a spus Ţigănaş. Comisia a decis că discuţia va fi reluată după analizarea documentaţiei întocmite.

Strada Trifoiului, prevăzută cu patru benzi într-un PUZ realizat de Vitoc, a fost printre ultimele asfaltate în cadrul programului de modernizare a 288 de străzi al primăriei din cauza faptului că în ultima porţiune a rămas disponibilă doar o lăţime de 3 metri. "Pe căi semi-ortodoxe, am reuşit în urma unor negocieri cu cei care au terenuri în zonă, Grand Italia şi Lidl, şi care au cedat suprafeţe, să ajungem la un profil de 8 metri", a subliniat primarul Sorin Apostu. El s-a interesat de situaţia acceselor la blocurile realizate de Ambient. "Drumurile făcute de noi au respectat traseul avizat", a spus Vitoc.

 

 

Comenteaza