Ariston declanşează războiul centralelor la Cluj
- Scris de Calin Poenaru
- 03 Iun 2011, 01:05
- Economie
- Ascultă știrea
Facturile lunare la încălzire într-un apartament de 3 camere la Cluj urmează să crească iarna viitoare de la 494 la 790 de lei, prin eliminarea subvenţiilor, conform unui raport al companiei Ariston Thermo România (ATR). Totul este doar o strategie de marketing pentru ca aceasta să îşi vândă centralele, susţine conducerea Regiei Autonome de Termoficare (RAT) Cluj-Napoca.
Costul de facturare a gigacaloriei în sistemul centralizat la Cluj-Napoca, de 165 de lei, este cu 155% mai mic decât cel de producţie, de 421 de lei, această diferenţă fiind de 150% la Bucureşti (124/311 lei), de 131% la Braşov (191/442 lei), de 110% la Bacău (154/323 lei) şi de 103% la Constanţa (150/305 lei), în timp ce investiţia într-o centrală termică individuală, de 5.500-7.000 de lei, poate fi recuperată în 1-3 ani, chiar dacă preţul gazului ar creşte cu 15%, precizează studiul. Odată cu eliminarea subvenţiilor acordate de către guvern, valoarea facturii la încălzire într-un apartament de 3 camere fără contoare şi repartitoare din Cluj ar putea ajunge la 790 de lei în această iarnă, comparativ cu 494 de lei în iarna anului trecut. În cazul unui apartament similar, dar dotat cu centrală termică, factura de gaz nu va depăşi 331 lei în acest an, conform ATR. "Într-un scenariu pesimist, eliminarea integrală a subvenţiei de către guvern şi imposibilitatea primăriilor locale de a mai aloca un buget pentru subvenţii, aşa cum s-a întâmplat în multe oraşe şi în iarna trecută, ar putea duce la majorarea costului gigacaloriei facturat către populaţie cu până la 150%", a declarat Cătălin Drăguleanu, director de vânzări al ATR.
Raportul Ariston consemnează faptul că 69% dintre clujeni s-au debranşat de la sistemul centralizat în ultimii ani, deci numai 31% din populaţia judeţului ar mai fi conectată la acesta. În Satu Mare, Bistriţa- Năsăud, Ialomiţa, acesta a dispărut, iar în Maramureş, Sălaj, Alba, Sibiu, Covasna, Vaslui şi Ilfov mai există 10% consumatori branşaţi, o parte dintre aceste judeţe devenind în acest an independente faţă de sistemul centralizat, relevă documentul. Printre deficienţele menţionate de ART pentru sistemul centralizat se numără ineficienţa, uzura, imposibilitatea de control, revizia anuală, datoriile acumulate de regii către furnizorii de combustibili, defecţiunile din sistemul de distribuţie, apa care se încălzeşte greu, sistarea căldurii din cauza datoriilor vecinilor, iar ca avantaje ale acestuia - doar preţul subvenţionat până în acest an şi lipsa de investiţii în instalaţia inividuală. Conducerea ART consem-nează faptul că sistemul centralizat deservea în anul 2000 peste 2,5 milioane de apartamente, faţă de 1,54 milioane în prezent, şi că acesta a devenit ineficient şi a absorbit investiţii de milioane de euro care nu vor fi recuperate niciodată. Estimările Ariston converg către vânzări proprii de 60.000 de centrale individuale pe gaz în 2011 şi o cifră de afaceri de 35 de milioane de euro.
"Primăria Cluj-Napoca a anunţat că, în cazul în care statul va renunţa la subvenţie, va suporta şi această parte. Deocamdată este o intenţie a guvernului, pentru că acest lucru nu este specificat în scrisoarea către Fondul Monetar Internaţional. La Cluj producem gigacaloria cu 350 de lei, iar diferenţa până la costul de facturare, de 165 de lei, este suportată de la bugetul naţional - până la 100 de lei, şi de municipalitate - 85 de lei. Oricum, până acum statul achita cam 50-75 de lei, restul fiind primit de noi de la primărie", afirmă Ioan Moldovan, director economic al RAT. El nu este de acord cu modalitatea în care Ariston a prezentat raportul între costuri şi eficienţă. "Îţi amortizezi investiţia într-o centrală individuală în 1-3 ani cu o singură condiţie: dacă nu o porneşti deloc şi să îngheţi lângă ea toată iarna! Dacă vrei un confort minim, ţi-o vei amortiza în cel puţin 10 ani, pentru că mai ai de plătit şi factura lunară, iar centrala îţi funcţionează cam 7-8 ani", spune oficialul RAT.
"Eu stau într-un bloc cu centrală proprie, dar cheltuielile din această iarnă au fost îngrozitoare, aproape că mi s-au dublat faţă de anul trecut. Pentru că nu m-am mai descurcat cu banii, iar proprietarul mi-a mărit chiria, am fost nevoită să mă mut în Mănăştur", mărturiseşte Cristina, absolventă a Universităţii Babeş-Bolyai. "Am atras atenţia că un sistem mixt nu este bun deoarece produce animozităţi între locatari. Noi avem în acelaşi bloc şi sistem centralizat, şi centrale individuale. Soluţia optimă este centrala de bloc sau de scară. Nu cred că generalizarea centralelor individuale rezolvă problema, mai ales că din 2013 intră în vigoare şi Acordul de la Kyoto, ratificat de România, iar atunci cine plăteşte pentru poluarea produsă? Facturile vor creşte şi iarna viitoare, indiferent de sistemul folosit, pentru că se vor majora gazul, electricitatea. Clujul stă bine, dar unele regii de termoficare din ţară vor intra în faliment pentru că primăriile nu vor fi în stare să suporte subvenţiile tăiate de la buget", a menţionat Sorin Muntean, preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari Cluj.