Armata agenților imobiliari. Americanii și-au propus să tripleze efectivele, la Cluj

Armata agenților imobiliari. Americanii și-au propus să tripleze efectivele, la Cluj
Numărul specialiștilor imobiliari este cu mult sub cerințele pieței din România | Foto: CPI

Numărul agenților imobiliari ar trebui să crească de la 8.000 la 20.000, potrivit dinamicii pieței interne. Deși în ultimii 3-4 ani a crescut semnificativ numărul de agenți imobiliari, personalul este încă insuficient, conform RE/MAX, liderul global în real-estate.

În prezent, pe piața autohtonă activează 8.000 de agenți imobiliari (1 agent la 2.500 de locuitori), în timp ce pe o piață activă, precum cea din America de Nord, acest raport este de 1 agent la 300 de locuitori. Pe piața din România activează în calitate de agenți imobiliari 8.000 de persoane, un număr insuficient raportat la populația țării și comparativ cu alte state, unde raportul este de patru ori mai mare (în Europa) până la 6-7 ori mai mare (în America de Nord).

„Dacă această profesie ar fi reglementată, având un pachet de legi care să o normeze și să o favorizeze, România ar putea să aibă minimum 1 agent imobiliar la 1.000 de locuitori, deci 20.000 de agenți, astfel încât să poată atinge un nivel comparabil cu alte state europene similare.

Deși în România nu avem există un for sau o asociație care să înregistreze numărul de birouri și agenți imobiliari, estimările merg către 3.000 de agenții imobiliare și 7-8.000 de agenți. În următorii doi ani mizăm pe o menținere a dinamicii pieței, deci există premise de creștere a numărului de agenți. În paralel, se observă o orientare tot mai accentuată a acestora spre educație și profesionalizare.

Timpul de pregătire necesar acestei profesii depășește 100 de ore, având în vedere nivelul foarte specializat, ce include noțiuni tehnice despre imobile, juridice, financiare legate de tranzacționare și finanțare, de marketing și promovare, precum și de vânzare și negociere.

A deveni profesionist, în schimb, înseamnă să lucrezi mai puțin și mai eficient, să ai acces la clienți cu potential mai mare de tranzacționare și la tranzacții mai valoroase, lucrând mai mult pe recomandări”, a declarat Răzvan Cuc, președinte al RE/MAX România.

Agentul cu diplomă, obligatoriu în țările dezvoltate 

Pe piețele foarte dezvoltate, cum este cazul Americii de Nord, raportul este de 1 agent la 300 de locuitori, în Europa fiind și mai mic. În cazul României, în lipsa unor entități de reglementare, în ultimii 3-4 ani, odată cu creșterea pieței la nivel național, s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de agenți și agenții.

„În multe state, pentru a practica această profesie, un agent imobiliar trebuie să dețină o diplomă și să fie înregistrat într-o asociație, iar asta presupune până la doi ani de studiu și un examen cât se poate de serios.

În Europa, industria de real estate se află în plin proces de creștere, dar încă sunt multe diferențe în ceea ce privește practica și legilația. Pe termen lung, însă, se așteaptă o creștere a numărului de agenți imobiliari”, a declarat trainerul internațional Gil Li-ran.

Creșterea numărului de agenți este dependentă de dinamica pieței, de nivelul de educație și profesionalizare, de normarea și reglementarea profesiei, lucru aflat în interdependență cu gradul de interes al breslei și membrilor acesteia.

În scopul de a lucra cu agenți mai bine pregătiți și de a contribui la dezvoltarea pieței, RE/MAX va organiza la Cluj un training ce va trata subiecte de interes şi educaţie în domeniul imobiliar, fiind dedicat agenţilor și proprietarilor de agenții imobiliare, urmat de Convenția Națională RE/MAX România – Revolution.

RE/MAX este lider mondial în real-estate, fiind franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment. Compania, înfiinţată în 1973 în Denver, are 115.000 de agenţi afiliaţi în 7.000 de birouri aflate în 100 de ţări din întreaga lume. În Europa, RE/MAX este prezent în 33 de ţări, cu 1.600 birouri şi 17.000 de agenţi.

Comenteaza