Arobs Transilvania se extinde și în SUA. Voicu Oprean: Am ridicat 15 milioane de euro pe care dorim să îi folosim pentru achiziţii.

Arobs Transilvania se extinde și în SUA. Voicu Oprean: Am ridicat 15 milioane de euro pe care dorim să îi folosim pentru achiziţii.
Fondatorul Voicu Oprean a ieșit la achiziții pe piața internațională | Foto: Facebook

După listarea la bursă din 6 decembrie, compania clujeană e pe val și încearcă să intre pe piața americană.

Grupul Arobs Transilvania, companie de IT din Cluj, își continuă achiziţiile în vederea extin­derii atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional, după ce a încheiat în octombrie un plasament privat de acţiuni prin care a atras 75 milioane lei de la investitorii activi pe Bursa de Valori Bucureşti, a explicat Voicu Oprean, fondator şi CEO al grupului AROBS Transil­vania, pentru ZF.

Pe 6 decembrie, Arobs a debutat la bursă cu o capitalizare de 880 mil. lei în prima zi de tranzacţionare.

„Am ridicat 15 mil. euro pe care dorim să îi folosim în această zonă de achiziţii. Avem discuţii la nivel de board legat de unde se vor duce aceşti bani, dacă se vor duce integral sub formă de cash sau dacă vom acţiona în general pe zona de fuziuni, în acest sens urmând să facem un schimb de acţiuni cu companiile pe care dorim să le achiziţionăm. Evident, listarea pe bursă este acel moment care pentru noi este important pentru a ne valida business plan-ul şi ceea ce pregătim noi pentru următoarea perioadă“, a spus Voicu Oprean.

Compania are birouri la nivel na­ţional în Cluj, Bucureşti, Iaşi, Suceava, Baia Mare, Arad şi Târgu-Mureş, iar recent a anunţat preluarea integrală a companiei Berg Software, care are birouri în Timişioara, Lugoj şi Oradea. 

Extinderea în SUA

„Urmează să deschidem în următoarea perioadă în SUA. (...) Apropo de bugetul de investiţii, în general avem în lucru câteva proiecte de achiziţii care vor veni cu aceste oraşe în care nu avem prezenţă, deci avem interes de a achiziţiona firme care sunt prezente în aceste oraşe în care noi nu suntem şi prin aceste bugete ne dorim de fapt o acoperire cât mai bună la nivelul ţării. Totodată, avem în lucru şi alte extinderi pe alte geografii, Belarus, Ucraina şi Serbia sunt câteva dintre destinaţiile la care ne gândim şi pe care le survolăm“, a mai spus CEO-ul Arobs.

Provocări pentru companiile românești pe piața externă 

Antreprenorul a discutat şi despre principalele provocări cu care se confruntă companiile româneşti în drumul spre extinderea internaţională. Dincolo de frica de a ieşi, el a povestit şi despre componenta culturală a acestor extinderi.

„Aş zice că principala de care eu personal m-am lovit a fost frica de a ieşi în afară şi de a te confrunta cu acele pieţe cu care nu suntem obişnuiţi, şi aici vă dau un exemplu: iniţial am pornit cu acele dezvoltări în ţările din jur, am mai avut încercări în Serbia care nu au funcţionat şi ne-am învăţat rapid lecţiile, dar ne-am dus şi în Asia, în Indonezia, unde produsul de management de flotă se foloseşte şi are o tracţiune foarte bună. Toate aceste pieţe necesită o acumulare de cunoştinţe şi o componentă căreia i-aş spune culturală. Indonezia este o ţară musulmană, are Ramadamul în fiecare an, perioadă în care businessul se opreşte. Este un exemplu în ceea ce priveşte adaptabilitatea şi cât de important este să te adaptezi nevoilor acelor pieţe.“, a mai declarat Oprean.

Grupul Arobs a înregistrat afaceri de peste 192 milioane de lei în 2020, iar pentru 2021 ţinteşte o creştere de două cifre. Numărul angajaţilor depăşeşte 900 de persoane, dintre care 70-80% sunt în România, conform invitatului.

„Acum 12 ani am făcut prima investiţie externă, personală, într-o firmă de IT care făcea hărţi. Recent am decis să renunţ la participaţia de acolo. Există un ecosistem vibrant, care se mişcă, poate ridica bani, asigură finanţare şi eu sunt implicat personal în peste 20 de startup-uri. În multe dintre ele sunt implicat ca şi mentor, ca adviser, totodată sunt implicat cu bani. E un sistem extraordinar în care mă întâlnesc cu oameni noi şi cu idei noi pe care le doresc aplicate şi evident implementate cât mai urgent în România sau în ţările care sunt ca ţintă pentru aceste soluţii.”, a mai menționat Voicu Opean.

Comenteaza