Şase companii clujene execută "imperiul" Polisano

Şase companii clujene execută
Administratorul judiciar al societăţii de distribuţie a medicamentelor a decis că suma datorată creditorilor se ridică la 503 milioane de lei. Mai multe firme clujene au de recuperat bani de la firma sibiană, căreia i s-a cerut falimentul.

Banca Transilvania figurează între creditori cu 9,9 milioane de lei, Terapia cu 3,7 milioane, Ever Neuro Pharma cu 1,4 milioane, Egis Rompharma cu 121.328 de lei, Mercator Medical cu 119.513 lei, MOL România Petroleum Products, cu 53.698 de lei.

„A început un litigiu legat de intrarea în insolvenţă a Polisano, unde mai mulţi producători de medicamente, printre care şi noi, au sume de recuperat. De creanţa noastră se ocupă asigurătorul, vom vedea cât va reuşi să recupereze. Oricum noi nu mai colaborăm cu Polisano de un an de zile”, spune Dragoş Damian, director general al Terapia Cluj. 
 
„Având în vedere mandatul acordat Companiei de Asigurări şi Reasigurări Exim România de către Terapia SA, prin care aceasta din urmă a împuternicit asigurătorul să formuleze cerere de admitere a creanţei împotriva debitoarei, în numele şi pentru Terapia SA şi raportat la adresa nr. 22377/10.11.2016, transmisă  de Terapia SA în vederea înscrierii în tabelul preliminar al obligaţiilor debitoarei, a fost avută în vedere declaraţia de creanţă formulată de Compania de Asigurări şi Reasigurări Exim România (Care România)”, specifică administratorul judiciar BDO Business Restructuring.

Marii producători mondiali, pe lista creditorilor
 
Cu sume consistente de recuperat apar în tabelul preliminar al obligaţiilor debitoarei, de la Tribunalul Sibiu, firmele Sephora – 30,5 milioane de lei, 38 Materna – 30,5 milioane, Exim Care (4 poliţe de asigurare) – 22,6 milioane, EximBank – 22,3 milioane, Sibpharmamed – 37,8 milioane, dar şi Andreea Vonica-Gligor – 30,5 milioane, Polisano Pharmaceuticals – 30,5 milioane, Clinica Polisano – 30,5 milioane, componente ale grupului sibian. 
 
Printre creditori figurează pe listă şi mari producători sau distribuitori: Sanofi – 27,1 milioane de lei, Novo Nordisk – 13,7 milioane, Atradius Trade – 13,9 milioane, Berlin Chemie – 12,5 milioane, Abbrie Logistics şi Leo Parmaceuticals – câte 7,5 milioane, Johnson & Johnson şi Merck – câte 4,9 milioane, Pfizer -  4,8 milioane, Medo Chemie – 4,4 milioane, Aurobindo – 3,1 milioane, Roche – 2,9 milioane, Actavis – 2,8 milioane.

Mărire şi decădere pe piaţa farma

BDO a considerat admisibilă suma de 503 milioane de lei, dintre cele 508 milioane solicitate de creditori. Din suma acceptată 446 de milioane de lei o reprezintă creanţele chirografare, iar 55 de milioane, creanţele garantate. Administratorul judiciar a solicitat verificarea pentru sume de 487 de milioane de lei.

La finele lui 2015, Polisano SRL avea înregistrate în bilanţul anual depus la Ministerul Finanţelor Publice o cifră de afaceri de 527 de milioane de lei, datorii de 342 de milioane şi o pierdere de 35 de milioane. Distribuitorul de produse farmaceutice figura cu 601 angajaţi.

Înfiinţată în 1993, Polisano este una dintre principalele companii private din România în domeniul medical. Grupul a ajuns la vârful activităţii sale la afaceri de 300 de milioane de euro. Acesta cuprinde fabrică de produse farmaceutice, distribuţie de medicamente, reţea de farmacii, policlinici cu laboratoare de analize proprii, clinici şi spitale, centru de fertilizare in vitro. 
 
Declinul distribuției de medicamente a Polisano a început în 2014, după sinuciderea proprietarului Ilie Vonica, după arestarea soției sale în dosarul rețetelor false. În urma unei descinderi la Spitalul Fundeni Bucureşti, procurorii au acuzat, că, în decembrie 2010, Ioana Vonica și alte persoane au creat circuite economice și financiare fictive pentru sustragerea de la plata obligațiilor fiscale către stat, constând în taxă pe valoarea adăugată și impozit pe profit, decontând de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate 1.100 de rețete fictive, de 8,3 milioane de lei.
 

Borza şi Stoica, acţionari la fabrică
 
Fabrica de medicamente a Polisano are mai nou ca acţionari pe omul de afaceri Gruia Stoica, prin societatea Grampet (deţine 15,5%), pe deputatul Remus Borza (6,9%) şi pe partenerii acestuia din Euro Insol Nicoleta şi Adrian Munteanu (6,9% respectiv 1,5%), care au preluat 31% din titluri, pachetul majoritar fiind deţinut de Andreea Gligor-Vonica, fiica fondatorului. Grampet a venit cu un aport de numerar de 13,4 milioane de lei, ceilalţi preluând acţiunile în urma conversiilor de creanţe, conform Profit.ro. Reţeaua de farmacii a fost vândută companiei Sensiblu, astfel că din grupul iniţial mai fac parte doar Polisano Pharmaceuticals şi Polisano Clinici.

Comenteaza