Asigurările obligatorii sunt facultative la Cluj VIDEO

Asigurările obligatorii sunt facultative la Cluj VIDEO
Asigurările obligatorii sunt... facultative. Primăria nu le-a dat încă nicio amendă clujenilor care nu şi-au asigurat locuinţele, deşi numărul celor care au intrat în legalitate este extrem de mic. Reprezentanţii municipalităţii îşi explică lipsa de reacţie prin faptul că asiguratorii nu s-ar fi ocupat destul de bine de promovare, iar ca urmare cetăţenii ar fi insuficient informaţi.

Legea care îi obligă pe români să îşi asigure locuinţele a intrat în vigoare în august 2011. Deşi legea cere controale ale Primăriei şi prevede sancţiuni drastice, municipalitatea clujeană nu a dat până acum încă nicio amendă. Reprezentanţii municipalităţii dau vina pe asiguratori.

"Considerăm ca nu si-au facut suficient de bine-cunoscuta oferta pe de o parte şi pe de altă parte nu au făcut suficient de publică această obligaţie legală pe care cetăţenii României o au, prin urmare până să ajungem să aplicăm amenzile pe care le prevede legea pentru asigurările obligatorii de locuinţe, aşteptam să-şi facă promovarea", spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu.

Asiguratorii recunosc că numărul clujenilor care şi-au făcut asigurări obligatorii este mic. Ei spun că vor demara campanii în scopul promovării poliţelor obligatorii de locuinţă.

"Pentru că clujenii sunt poate mai puţin informaţi au ales poate să cumpere asigurări facultative de locuinţe care acoperă o gamă mai largă de riscuri decât asigurările obligatorii. Sperăm ca prin efortul propriu sa-i constientizam pe oameni ca asigurarea nu e un lucru rau ci este un lucru necesar de care au nevoie penru a proteja o investiţie", explică directorul unei firme de asigurări, Valentin Coroiu.

Prima de asigurare obligatorie este stabilită prin prevederi legale la suma de 20 de euro, iar în cazul caselor construite din chirpici, prima de asiguare este zece euro.

Reporter: Ana Maria Nedelea
Imagine: Radu Morea

Comenteaza