Asigurările RCA, o afacere în trei

Asigurările RCA, o afacere în trei
Societățile cu cea mai mare pondere în piața de asigurări de răspundere civilă auto (RCA) din ţara noastră erau Euroins, City Insurance și Asirom, care dețineau împreună 71% la 30 iunie 2017.

“Pe fondul unei bune capitalizări, piața de asigurări este dominată încă de cele generale (în special auto), dar se remarcă o tendinţă susţinută de creştere a celor de viaţă. Este un semnal că piața intră într-o etapă nouă de dezvoltare pe baze sustenabile, o schimbare de paradigmă de la asigurarea  protecției împotriva riscurilor către creșterea interesului consumatorilor pentru instrumente de protecție și acumulare”, a afirmat Cornel Coca Constantinescu, vicepreședintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
 
Piaţa asigurărilor şi-a menţinut tendinţa de majorare. Societățile autorizate de ASF au înregistrat prime brute subscrise (PBS) de 5,04 miliarde de lei, în creștere cu 8% faţă de aceeași perioadă din 2016. Pe segmentul asigurărilor generale (AG), asigurătorii au subscris prime de 3,97 miliarde lei, mai mult cu 2%. Asigurările de viaţă (AV) a înregistrat un avans de 36%, cu prime de 1,07 miliarde de lei.
 
Piața este caracterizată de un grad ridicat de concentrare. 88% din volumul de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăți de dintre cele 31 care desfășurau activitate de asigurare/reasigurare. Valoarea primelor pentru RCA a atins 2,04 miliarde de lei, restul reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuș și RCA subscrise pe teritoriul altor state membre ale Uniunii Europene în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor.
 
Societățile de asigurare au raportat indemnizații brute plătite de 2,03 miliarde de lei: 1,95 de miliarde la asigurări generale (96%) şi 74 de milioane la asigurările de viață. La nivelul întregii piețe de asigurări, rezultatul net al activității a fost unul pozitiv, ridicându-se la 260,3 milioane de lei, în creştere cu 115%.
 
Pe piața asigurărilor de locuințe (obligatorii și facultative) a fost consemnată o scădere a primelor brute subscrise de 10%. La asigurările facultative scăderea este de 13%, iar la cele obligatorii, de 2%. Numărul de contracte de asigurare a fost de 14,5 milioane, în creștere cu 11%. Cele pentru asigurările generale reprezintă 87% din total. 
 
Valoarea primelor intermediate pentru asigurări generale și asigurări de viață a fost de 3,1 miliarde de lei, creșterea nominală fiind de 1,05%. Raportat la volumul primelor brute subscrise de asigurători pentru cele două categorii de asigurare (generale și viață), primele intermediate de brokeri reprezintă 63% din total. La 30 iunie activau pe piața asigurărilor 11 sucursale dintre care 8 practicau AG şi 3 AV.

Comenteaza