Asigurătorii au plătit daune de 256 de milioane. Cel mai mult a achitat Euroins

Asigurătorii au plătit daune de 256 de milioane. Cel mai mult a achitat Euroins

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a realizat o analiză a dosarelor de daună aferente polițelor auto obligatorii (RCA), avizate de societățile de asigurare în trimestrul I al anului.

“Se poate constata o îmbunătățire a indicatorilor monitorizați ai societăților de asigurări. Observăm o creștere a numărului dosarelor de daună la nivelul întregii piețe, situație care poate fi explicată prin creșterea numărului de autovehicule înmatriculate în România, începând de anul trecut. Piața de asigurări din România trebuie să își continue parcursul pozitiv înregistrat în ultimul an”, a declarat prim-vicepreședintele ASF, Ovidiu Wlassopol.

Cele mai multe dosare de daună au fost avizate la Euroins, respectiv 23.454 dosare și la City Insurance - 23.254. Trei societăți de asigurare au cumulat 73,37% din numărul total al dosarelor de daună RCA avizate: Euroins (27,16% din total piață), City Insurance S.A. (26,93%) și Asirom VIG (19,28%). Celelalte societăți au procente sub 9,1% din numărul total al dosarelor RCA avizate în această perioadă.

Patru societăți au înregistrat o scădere a numărului dosarelor de daună avizate în trimestrul I al anului 2018, față de trimestrul IV al anului precedent: Uniqa Asigurări (-27,11%), Generali România (-16,97%), Allianz-Țiriac (-7,20%) și City Insurance (-2,80%).

Cinci societăți de asigurare au înregistrat o creștere a numărului dosarelor de daună avizate în intervalul ianuarie-martie 2018, în comparație cu trimestrul IV al anului 2017. Cea mai mare creștere procentuală a fost înregistrată de Grawe România (+ 61,79%), urmată de Euroins (+42,06%) și de Omniasig (+27,56%).

Din punctul de vedere al obiectului pretențiilor de despăgubire formulate în cele 86.346 dosare de daună, un număr de 75.977 dosare (87,99%) au fost avizate pentru pagube materiale, 3.130 dosare (3,62%) pentru vătămări corporale/decese, iar 7.239 dosare (8,38%) reprezintă dosare de regres.

Din modul de soluționare a dosarelor de daună, la data transmiterii raportărilor către ASF, rezultă că 62,29% din total piață RCA (53.788 dosare) sunt dosare plătite de către asigurători până la data raportărilor; 36,83% din total piață RCA (31.800 dosare) sunt dosare nefinalizate la data raportărilor; 0,88% din total piață RCA (758 dosare) sunt dosare respinse de la plată de către asigurători.

Au fost achitate valori de despăgubire de 256 de milioane de lei, din care 201 milioane pentru pagube materiale, 13,6 milioane pentru vătămări corporale și deces și 41,4 milioane pentru dosare de regres. Cea mai mare plată a fost efectuată de către Uniqa Asigurări pentru un dosar de daună pentru vătămări corporale, valoarea despăgubirii fiind de 1,2 milioane de lei.

La nivelul pieţei RCA, durata medie de plată este de 10 zile/dosar, înregistrând o apreciere cu 9,9% față de trimestrul IV al anului 2017 (11 zile/dosar). 75% dintre dosare au fost plătite în termenul legal, iar 24% dosare au fost plătite cu întârziere.

Asigurătorii RCA au obligația de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat printr-o poliță de asigurare obligatorie auto RCA, potrivit pretențiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă.

Fără a se depăși limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condițiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliței de asigurare RCA, asigurătorii acordă despăgubiri în formă bănească pentru vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial; pagube materiale; pagube reprezentând consecința lipsei de folosință a vehiculului avariat; cheltuieli de judecată efectuate de către persoana păgubită.

Comenteaza