Asigurătorii din România au încasat 1,5 miliarde de euro. Regiunea Clujului a dat 11%

Asigurătorii din România au încasat 1,5 miliarde de euro. Regiunea Clujului a dat 11%
Societățile de asigurare autorizate și reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au înregistrat în primele nouă luni ale anului prime brute subscrise (PBS) de 7,3 miliarde de lei, cu 6% peste aceeași perioadă din 2016. Regiunea de Nord-Vest este cea mai bine poziționată din țară, după București.

PBS aferente asigurărilor generale au atins 5,7 miliarde lei, în creștere cu 1%, iar PBS aferente asigurărilor de viață, 1,5 miliarde, cu 30% mai mult. Chiar dacă în România piaţa asigurărilor este încă dominată de asigurările generale, respectiv de cele auto, se observă în ultima perioadă o creştere a segmentului asigurărilor de viaţă. 88% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăți de asigurare dintre cele 31 care desfășurau activităţi de asigurare/reasigurare. 

Valoarea PBS pentru asigurările obligatorii auto a atins 2, 86 miliarde lei. Restul, de 94, 93 milioane lei, până la totalul clasei A10 (2,96 miliarde), a fost reprezentat de asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuș și de RCA subscrise pe teritoriul altor state membre ale Uniunii Europene în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor.

Din totalul PBS pentru asigurări de viață (1,52 miliarde lei), cele mai mari ponderi le dețin clasele C1 - asigurări de viață, anuități și asigurări de viață suplimentare și, respectiv, C3 - asigurări de viață și anuități legate de fonduri de investiții și care împreună cumulează 96% din totalul PBS pentru activitatea de asigurări de viață.

La nivelul întregii piețe de asigurări, numărul de contracte de asigurare în vigoare a fost de 14 milioane, în creștere cu 15%. Numărul de contracte de asigurare pentru asigurările generale reprezintă 88% din totalul numărului de contracte.

Societățile de asigurare au raportat indemnizații brute plătite (excluzând maturități și răscumpărări parțiale și totale), cumulat pentru cele două categorii de asigurări, de 3,07 miliarde lei: 2,95 miliarde lei sunt aferente contractelor de asigurări generale (96%), înregistrând o creștere cu 12%; 115 milioane sume plătite pentru indemnizații brute aferente asigurărilor de viață, înregistrând o creștere cu 3%.

Indemnizațiilor brute aferente asigurărilor de viață li se adaugă maturități și răscumpărări parțiale sau totale de 662 de milioane de lei, valoare în creștere cu 69%. Sucursalele au cumulat PBS de 549 de milioane de lei, în creștere cu 13%.

Activau pe piața asigurărilor 11 sucursale dintre care 8 au practicat asigurări generale și 3 activităţi de asigurări de viață. În urma centralizării raportărilor transmise de brokerii de asigurare, rezultă că valoarea primelor intermediate pentru asigurări generale și de viață a fost de 4,62 miliarde lei, creșterea fiind de 1,25%.

Raportat la volumul total al primelor brute subscrise de asigurători pentru cele două categorii de asigurare, primele intermediate reprezintă 63,2%, în scădere cu 3,17%. ASF este autoritatea naţională pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private şi a pieţei de capital. 

Top asigurări România
(generale și de viață)


1. City Insurance 13,3%
2. Allianz Țiriac 12,6%
3. Euroins 11,8%
4. Omniasig 10,2%
5. Asirom 9,5%
6. Groupama 9,2%
7. NN 7,4%
8. Generali 6,4%
9. Uniqa 4,1%
10. BCR 3,5%

Sursa: ASF

Comenteaza