Asigurătorii din România au încasat în trei luni prime de 2,5 miliarde

Asigurătorii din România au încasat în trei luni prime de 2,5 miliarde

Societățile de asigurare autorizate și reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au subscris, în primul trimestru, prime brute de 2,53 miliarde de lei, în scădere față de aceeași perioadă din 2017.

Începutul anului a fost caracterizat de o îmbunătățire a indicatorilor de solvabilitate. La sfârșitul primelor trei luni, toate societățile de asigurare îndeplineau atât cerințele necesarului de capital de solvabilitate (SCR), precum și cerințele minime de capital (MCR).

Ratele SCR și MCR la nivelul pieței calculate ca raportul dintre totalul fondurilor proprii eligibile să acopere cerințele de capital și valoarea necesarului de capital au înregistrat creșteri în trimestrul I 2018, comparativ cu trimestrul I 2017. Rata MCR la nivelul pieței a înregistrat o creștere cu 5,68%, iar rata SCR, cu 0,43%.

Primele brute subscrise (PBS) aferente asigurărilor generale au fost de aproape 2 miliarde de lei (cu 1,36% mai puțin față de aceeași perioadă din 2017), în timp ce primele brute subscrise aferente asigurărilor de viață au ajuns la 529 de milioane de lei, în scădere ușoară (1,7%) față de intervalul similar al anului trecut.

89% din volumul PBS a fost realizat de 10 societăți de asigurare din cele 30 care desfășurau activitate. Valoarea PBS pentru RCA a atins 927 de milioane de lei, restul până la totalul clasei A10 (965 de milioane) fiind asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuș și RCA subscrise pe teritoriul altor state membre ale Uniunii Europene în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor.

Pe ansamblul întregii piețe, prima medie RCA anualizată a scăzut cu 19% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, înregistrând valoarea de 589 de lei. Asigurătorii RCA au încheiat 93.478 clauze de decontare directă. La nivelul întregii piețe de asigurări, numărul de contracte de asigurare în vigoare la finalul trimestrului I 2018 a fost de 14,4 milioane, în creștere cu 9%.

Societățile de asigurare au raportat indemnizații brute plătite (excluzând maturități și răscumpărări parțiale și totale), cumulat pentru cele două categorii de asigurări, în sumă de 1,23 miliarde lei, astfel: 1,1 miliarde lei aferente contractelor de asigurări generale (96%), în creștere cu 23%; 46,5 milioane lei sume plătite pentru indemnizații brute aferente asigurărilor de viață, în creștere cu 22%.

Societățile de asigurare autorizate în alte state membre ale UE în baza dreptului de stabilire, pe teritoriul României, prin intermediul unei sucursale, au subscris prime brute de 174,2 milioane de lei, în creștere cu 4%. La brokerii de asigurare sau reasigurare se constată o scădere de 4,69% a valorii primelor intermediate pentru asigurări generale și de viață, de la 1,61 1,54 miliarde de lei.

Comenteaza