Atenție, internauți! Veți plăti două taxe pe produsele comandate din China

Atenție, internauți! Veți plăti două taxe pe produsele comandate din China

Clienții din România care comandă produse din China vor plăti, din 1 iulie, atât taxa pe valoarea adăugată (TVA), cât și taxa poștală de 8 lei, a atenționat Compania Națională Poșta Română (CNPR).

Uniunea Europeană (UE) introduce noi reguli de TVA pentru comerțul online, astfel că aproape toate bunurile importate pe cuprinsul acesteia vor fi supuse TVA. Regulile se vor aplica și cumpărăturilor din magazine online din Marea Britanie, SUA sau altă țară din afara UE. 

“Nu se plăteşte TVA pentru trimiterile comerciale cu valoare mai mică de 10 euro sosite în România înainte de 1 iulie. În plus față de TVA, clienţii vor plăti şi taxa poştală de prezentare la vamă, de 8 lei/trimitere.

Trimiterile care au obţinut liber de vamă la nivelul Biroului de Schimb Internaţional Bucureşti vor fi îndrumate direct către oficiile de destinaţie, în vederea colectării TVA şi taxei poştale de prezentare la vamă şi distribuirii (la ghişeu sau la domiciliu).

Vor fi îndrumate către oficiile cu asistenţă vamală doar trimiterile de peste 150 de euro ale căror destinatari nu împuternicesc CNPR pentru efectuarea formalităţilor vamale sau trimiterile selectate în urma analizei de risc de către autoritatea vamală, indiferent de valoarea acestora.

Având în vedere modificările legislative la nivel european, recomandăm clienților noștri să efectueze din timp demersurile necesare obținerii numărului de înregistrare EORI de la Autoritatea Vamală. Acesta este necesar pentru efectuarea formalităților vamale la import și se solicită o singură dată la autoritatea vamală, fiind utilizat pentru toate formalitățile vamale de pe teritoriul UE, atunci când este solicitat”, a precizat conducerea CNPR.

Modificările erau pregătite iniţial pentru 1 ianuarie, însă în contextul pandemiei au fost amânate cu şase luni. Deoarece UE pierde anual sute de milioane de euro din neimpozitarea coletelor venite din afara ţărilor membre, de la 1 iulie orice comandă făcută dintr-o țară non-UE se va supune aplicării TVA.

Pentru o husă de telefon de 2 euro, ajungeau să se plătească inițial taxe care dublau cheltuiala finală a clientului, însă ulterior plafonul minim de taxare a fost ridicat la 10 euro. Platformele online vor avea și obligații suplimentare privind păstrarea de informații legate de furnizorii de bunuri precum și natura bunurilor livrate, acționând ca un ajutor pentru administrația fiscală în colectarea TVA.

Comenteaza