Atenţie la terenuri! Nou val de controale pentru buruiana care aduce amenzi uriașe

Atenţie la terenuri! Nou val de controale pentru buruiana care aduce amenzi uriașe

Proprietarii sau deţinătorii de terenuri sunt obligaţi să ia măsuri pentru a împiedica creşterea, înflorirea şi răspândirea acestei plante. Amenzile pot ajunge până la 20.000 de lei.

Cei care au terenuri pe care crește ambrozie ar fi trebuit să ia măsuri de combatere a acestei buruieni, ce provoacă alergii la oameni, până la finalul lunii iunie, conform Legii nr. 62/2018, aflată în vigoare. În caz contrar, amenzile pot ajunge până la 20.000 de lei.

Pentru a vedea ce firme au măsuri de luat contra ambroziei, autoritățile locale au inventariat terenurile infestate cu această buruiană în cursul lunii mai 2019. Apoi, firmele și românii care au terenuri infestate au primit somații de la autoritățile locale, semnalează Avocatnet.ro.

Ca să verifice dacă au luat măsuri pentru combaterea ambroziei până pe 30 iunie, autoritățile desfășoară două valuri de controale. Primul val, din perioada 1 - 15 iulie, aduce numai avertismente, însă al doilea val, care începe de marți (perioada 16 - 31 iulie), va aduce direct amenzi.

Potrivit legii, „proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, ai căilor ferate, ai cursurilor de apă, ai lacurilor, ai sistemelor de irigaţii, ai bazinelor piscicole, au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane".

Dacă proprietarii de terenuri nu respectă prevederile legale, vor fi sancţionaţi cu avertisment, iar dacă nu se conformează nici după avertisment, vor primi o amendă contravenţională cuprinsă între 750 de lei şi 5.000 de lei - persoanele fizice - şi între 5.000 de lei şi 20.000 de lei, persoanele juridice.

Comenteaza