Au fost acordate 74.000 credite prin Programul IMM invest: „Practic, este cel mai mare parteneriat public-privat din România"

Au fost acordate 74.000 credite prin Programul IMM invest: „Practic, este cel mai mare parteneriat public-privat din România"
| Foto: activenews.ro

Un număr de 74.000 de credite au fost acordate până în prezent prin Programul IMM Invest, cele 21 de instituţii financiar-bancare finanţând economia reală cu 55 de miliarde de lei, aproape 11 miliarde de euro, a afirmat miercuri într-o conferinţă de specialitate, directorul general al Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), Dumitru Nancu.

El a menţionat că IMM Invest a început în iunie 2020, când una din şapte întreprinderi mici şi mijlocii erau bancabile.

„La sfârşitul anului 2022, una din două întreprinderi mici şi mijlocii sunt bancabile. Până în prezent, prin programul IMM Invest a fost acordat un număr de 74.000 de credite. Din punct de vedere al garanţiilor în numele şi contul statului sunt 43 de miliarde de lei garantate de Guvernul României prin Ministerul de Finanţe. Cele 21 de instituţii financiar-bancare au finanţat economia reală cu 55 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproape 11 miliarde de euro. Practic, este cel mai mare parteneriat public-privat din România", a menţionat Dumitru Nancu, la conferinţa organizată de Ziarul Bursa.

Potrivit acestuia, circa 85% din "cele 55 de miliarde de lei s-au dus în capital de lucru, ce înseamnă taxe la bugetul de stat, plata de facturi, de salarii ş.a.m.d., cheltuieli curente".

„În acest moment plafonul alocat Fondului Naţional de Garantare s-a epuizat. Avem o lună de zile în care practic nu mai avem plafon. Anul acesta au fost acordate 7.500 de credite. Este prima lună când programul IMM Invest intră în cei 3 ani de activitate şi are acea facilitate la creditul revolving de prelungire încă 3 ani, deja avem 2.700 de prelungiri", a mai spus Dumitru Nancu.

Totodată, directorul general al FNGCIMM a menţionat că, în ceea ce priveşte garanţiile în nume şi cont propriu, au fost semnate primele garanţii pentru Programul Femeia manager.

„Sunt 100 de garanţii în prima săptămână de la demararea programului şi încă 200 de garanţii în nume şi cont propriu pe Programul Start-Up Nation. Acolo există 10.000 de planuri de afaceri aprobate de către Ministerul Antreprenoriatului, în care Fondul Naţional de Garantare este partener cu cele şase instituţii financiar-bancare - şi vom garanta tot ce înseamnă creditul punte. Din punct de vedere al Programului Invest EU, noi sperăm ca la începutul lunii septembrie să fim prima instituţie financiară care va semna acordul de parteneriat cu Comisia Europeană.", a adăugat Dumitru Nancu.

Comenteaza