Video Au început lucrările pe un nou tronson al autostrăzii dintre Cluj și Mureș

Au început lucrările pe un nou tronson al autostrăzii dintre Cluj și Mureș

Șantierul pentru sectorul Târgu-Mureș - Ungheni și drumul de legătură care fac parte din Autostrada Transilvania (A3) Brașov - Cluj - Oradea a fost deschis.

Utilajele antreprenorului austriac Strabag sunt prezente în teren și lucrează intens la decopertări. De asemenea, se pregătesc utilajele și a început aprovizionarea cu materiale în zona organizării de șantier.

Contractul semnat cu Strabag este de 192 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată. Acesta prevede execuția lucrărilor pentru un total de 9,2 km, respectiv: Târgu-Mureș - Ungheni (4,5 km) și drumul de legătură (4,7 km).

Sursa de finanțare o reprezintă fondurile europene nerambursabile. Durata de realizare a acestui contract este de 18 luni, iar perioada de garanție a lucrărilor, de nouă ani.

Lucrările pentru realizarea acestui sector prevăd și construirea a trei poduri și pasaje pe drumuri de legătură, a șase poduri și pasaje pe autostradă, precum și a două noduri rutiere pentru conectarea autostrăzii la rețeaua de drumuri existentă.

Proiectul Autostrăzii Transilvania (Braşov – Borş), parte din A3, a început în 2004, în baza unui contract – estimat inițial la 1,5 miliarde de euro, ulterior ridicat la 2,2 miliarde, iar apoi la 7 miliarde – încheiat cu compania americană Bechtel, ce trebuia executat până în 2012.

Acesta a suferit modificări, fiind reziliat în 2013. Pentru 12,5% din autostradă statul a plătit Bechtel 1,2 miliarde de euro. A3 a fost împărțită inițial de autoritățile române în două proiecte independente, București – Brașov și Brașov – Cluj – Borș, lungimea sa totală fiind de 584 km.

Comenteaza