Aurul şi francul elveţian ating noi maxime

Aurul şi francul elveţian ating noi maxime
Aurul a fost apreciat, astăzi, pe piaţa spot la un maxim de 1.600 dolari pe uncie, iar francul elveţian a atins noi maxime istorice atât faţă de euro, cât şi în raport cu dolarul american.

Potrivit mediafax, aurul a fost apreciat la 1.600,4 dolari pe uncie şi se tranzacţionează în urcare cu circa 0,4% faţă de referinţă. Preţul metalului preţios a crescut cu peste 3% săptămâna trecută şi în cea precedentă, înregistrând cea mai abruptă creştere din februarie 2009. Aurul a atins maxime record faţă de mai multe valute, inclusiv euro, lira sterlină şi dolarul canadian.

Francul elveţian, de asemenea, a atins noi maxime istorice atât faţă de euro, cât şi în raport cu moneda americană. Euro este tranzacţionat, momentan, în jurul nivelului de 1,405 dolari pe unitate, respectiv 1,1471 franci.

Autorătăţile europene nu au reuşit să calmeze temerile legate de consecinţele crizei datoriilor de stat asupra instituţiilor de credit, informează mediafax. În prima parte a şedinţei bursiere acţiunile europene au scăzut, în frunte cu cele din sectorul bancar.

 

Comenteaza