Video Foto Cum arată automobilul fără șofer în versiunea Bosch. Soluții pentru mașinile autonome, create la Cluj

Cum arată automobilul fără șofer în versiunea Bosch. Soluții pentru mașinile autonome, create la Cluj
Specialiștii germani au realizat demonstrații virtuale cu automobilul viitorului | Foto: Bosch
Cum arată automobilul fără șofer în versiunea Bosch. Soluții pentru mașinile autonome, concepute la Cluj
Cum arată automobilul fără șofer în versiunea Bosch. Soluții pentru mașinile autonome, concepute la Cluj
Cum arată automobilul fără șofer în versiunea Bosch. Soluții pentru mașinile autonome, create la Cluj
Cum arată automobilul fără șofer în versiunea Bosch. Soluții pentru mașinile autonome, create la Cluj

Concernul Bosch a prezentat un model de autovehicul autonom de tip shuttle, care înglobează soluţii de automatizare, conectivitate şi electrificare. Unele dintre ele sunt concepute în cadrul noului centru de la Cluj.

“Ce ați spune de autovehicule pentru shuttle fără șofer, care se strecoară aproape fără zgomot prin centrul orașelor și care sunt perfect conectate cu mediul în care se află? În viitor, acestea vor putea fi observate frecvent pe străzile orașelor, fie că transportă marfă, fie că transportă persoane.

Shuttle-ul Internet of Things (internetul lucrurilor, n. red.) constituie nucleul standului nostru de la CES în Las Vegas. Acest concept futurist vă permite să experimentaţi cele mai recente servicii de mobilitate conectată care vă vor face călătoriile mult mai sigure şi confortabile”, își prezintă modelul reprezentanții Bosch.

“Din ce în ce mai mult, IoT ne schimbă lumea. Bosch arată ceea ce este deja posibil astăzi. De la un vehicul conceptual care face un nou tip de mobilitate tangibil, la frigidere conectate care oferă sfaturi privind depozitarea alimentelor, la mașini de tuns gazon inteligente care învață în timp ce îşi fac treaba - spectrul de soluții este imens”.

Prin autovehiculul concept de tip shuttle dezvoltat intern, Bosch stabileşte o premieră în cadrul târgului din SUA: îşi prezintă soluţiile pentru automatizarea, conectivitatea şi electrificarea autovehiculelor şi oferă vizitatorilor ocazia de a experimenta la faţa locului un nou tip de mobilitate: autovehiculele de tip shuttle fără şofer, ce vor fi curând o prezenţă obişnuită pe străzile din marile oraşe ale lumii.

„Acesta va transforma în realitate viziunea noastră despre o mobilitate fără emisii, fără accidente şi fără stres. În viitor, fiecare autovehicul care circulă pe şosele va utiliza serviciile digitale Bosch. Le vom consolida într-un ecosistem inteligent, perfect conectat, a menționat Markus Heyn, administrator al Bosch.

Pentru acest tip de mobilitate bazată pe shuttle, Bosch va furniza nu doar componente şi sisteme, ci şi o gamă completă de servicii de mobilitate: platforme de rezervare, partajare şi conectivitate, servicii de parcare şi reîncărcare.

Bosch consideră că astfel de servicii conectate sunt esenţiale pentru mobilitatea viitorului bazată pe shuttle. Volumul de piaţă estimat pentru aceste servicii este ridicat: de la 47 de miliarde de euro în 2017, la 140 de miliarde în 2022, conform companiei de consultanță PricewaterhouseCoopers. Bosch vrea o cotă cât mai mare din această piaţă.

Unul dintre ultimele obstacole pentru punerea în practică a mobilităţii de tip shuttle este automatizarea autovehiculelor în mediile urbane complexe, conform Auto Expert Industry. Bosch consideră că parteneriatele reprezintă răspunsul: în a doua jumătate a acestui an, oraşul San Jose din Silicon Valley (SUA), este vizat pentru a deveni oraş-pilot pentru testarea unui serviciu de car-sharing complet automatizat, fără şofer, furnizat de Bosch şi Daimler.

Cele trei părţi au semnat deja o scrisoare de intenţie. Prin parteneriatul pentru dezvoltare încheiat, Bosch şi Daimler vor să îmbunătăţească traficul urban, să sporească siguranţa rutieră şi să ofere o piatră de temelie importantă pentru traficul viitorului. Obiectivul lor este să dezvolte un sistem de conducere complet automatizat, fără şofer, care va intra în producţie până la începutul următorului deceniu.

Bosch a demarat anul trecut construirea propriului centru de inginerie la Cluj-Napoca. Compania va investi 25 de milioane de euro în proiect. Noua clădire, de 17.000 mp, va concentra, din 2019, activităţile din mai multe locaţii din Cluj. În prezent, 400 de angajaţi îşi desfăşoară activitatea în sediile centrului.

Acesta dezvoltă produse de ultimă generaţie în ariile software, hardware şi mecanică, precum şi ingineria calităţii şi a fiabilităţii. "Inginerii talentaţi din cadrul Bosch lucrează la Cluj la soluţii şi tehnologii pentru viitor, cum ar fi conducerea conectată, electrificată şi autonomă, care sporesc siguranţa şi confortul la volan şi pot salva vieţi, prevenind accidentele", conform conducerii Bosch.

Comenteaza