Avem cele mai mici salarii din Europa. Vezi topul sărăciei

Avem cele mai mici salarii din Europa. Vezi topul sărăciei
România se află la finalul clasamentului salariilor minime în statele membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene.

Letonia şi Lituania vor avea în acest an un salariu minim lunar de 380 euro, Slovacia - 435 euro,  Estonia - 470 euro, Portugalia - 557 euro, Malta - 784 euro, Spania - 707 euro, Slovenia - 804 euro, Franţa - 1.480 euro, Olanda - 1.551 de euro, Luxemburg - 1.998 euro, conform ultimelor date publicate de compania de consultanţă financiară KPMG.

România este cotată pentru 2017 cu un salariu minim estimat de 233 euro, Bulgaria, cu 235 euro, Cehia, cu 406 euro, Croaţia, cu 439 euro, Polonia, cu 471 euro. Studiul KPMG România își propune să vină în întâmpinarea angajatorilor care detașează personal în aceste state.

“Mobilitatea internațională aduce cu sine si o serie de provocări atât pentru angajat cât și pentru angajator iar respectarea prevederilor legale în materie de salariu minim este doar una dintre acestea. Determinarea salariului minim aplicabil poate fi mai dificilă decât pare la prima vedere, întrucât nu în toate statele există un salariu minim unic la nivel național. 
 
Pentru anumite sectoare sau industrii, salariul minim poate fi reglementat prin contracte colective de muncă, caz în care salariul minim stabilit la nivel național s-ar putea să nu mai aibă relevanță. Sunt state care permit includerea în salariul minim a tuturor elementelor de remunerație, chiar și diurnă, pe când în alte state salariul de bază este singurul luat în calcul în vederea determinării salariului minim”,
susţine Mădălina Racovițan, asociat în cadrul KPMG România. 
 
KPMG este rețeaua globală de firme de servicii profesionale care furnizează servicii de audit, consultanță fiscală și în domeniul afacerilor în 152 de țări, cu 189.000 de angajaţi. În România și Republica Moldova își desfășoară activitatea în cadrul birourilor din Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Timișoara București, Chișinău.

Cele mai mici salarii din Europa
(estimare 2017)

 
1. România............233 euro/lună
2. Bulgaria.............235 euro/lună
3. Lituania.............380 euro/lună
4. Letonia..............380 euro/lună
5. Cehia................435 euro/lună

Sursa: KPMG

Comenteaza