Avertisment de la Cluj: scad investițiile străine

Avertisment de la Cluj: scad investițiile străine

Investițiile străine directe s-au diminuat cu 10% în decurs de un an la nivel național, iar datoria țării a ajuns la 103 miliarde de euro, indică un raport al Băncii Transilvania (BT) Cluj.

Banca Națională a României (BNR) a comunicat statisticile privind dinamica balanței de plăți în mai și primele cinci luni ale anului curent. Datele indică deteriorarea poziției externe a economiei interne, influențată de mixul relaxat și nesustenabil de politici economice și de climatul investițional dificil, în contextul tensiunilor publice.

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 3,4 miliarde de euro în primele cinci luni din 2019, în intensificare cu 32% an/an. Această evoluție a fost determinată de adâncirea deficitului balanței comerciale cu bunuri cu 30%, la 6,4 miliarde de euro, expresie a deteriorării competitivității internaționale.

Excedentul balanței veniturilor secundare s-a redus cu 28% an/an la 633 milioane de euro. Totuși, balanța comercială cu servicii a înregistrat un excedent de 3,4 miliarde de euro, în creștere cu 3,6% an/an.

Statisticile BNR indică declinul investițiilor străine directe cu 10,2% an/an la 1,49 miliarde de euro în primele cinci luni din 2019. Datele arată majorarea datoriei externe totale cu 4,1%, la 103 miliarde. Se evidențiază creșterea datoriei externe pe termen scurt cu 8,3%, la 34 de miliarde.

Datoria pe termen lung a urcat cu 2,2%, la 69,5 miliarde, pe fondul majorării componentei publice directe cu 6%, la 36,5 miliarde. Datoria privată externă pe termen lung s-a ajustat cu 1,9%, la 31,4 miliarde, notându-se declinul depozitelor nerezidenților cu 68,3%, la 710 milioane de euro, nivel minim istoric.

“Conform scenariului macroeconomic central al BT revizuit recent ponderea deficitului de cont curent în produsul intern brut s-ar putea majora de la 4,5% în 2018 la 5% în 2019, pe fondul continuării tendinței de creștere a importurilor cu un ritm mai puternic raportat la exporturi. Pentru 2020 și 2021 ne așteptăm ca raportul deficit de cont curent/ PIB să se situeze la 4,8%, respectiv 5,1%.

Cu alte cuvinte, deficitul de cont curent va persista pe termen mediu peste 4% din PIB (nivelul de alertă al Comisiei Europene). Pentru raportul datorie externă totală/ PIB previzionăm continuarea tendinței descendente pe termen mediu, până la 43.6% în 2021, ca urmare a creșterii PIB nominal cu un ritm mai puternic față de datoria externă.

La investițiile străine directe ne așteptăm la o redinamizare pe termen scurt, pe fondul ameliorării percepției de risc investițional, nivelului redus al costurilor reale de finanțare și potențialului ridicat, după o dinamică foarte lentă în ciclul postcriză”, spune Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la BT.

Comenteaza