Balastierele ilegale de pe Someș, urmărite cu drona

Balastierele ilegale de pe Someș, urmărite cu drona

Inspectorii din spațiul hidrografic Someș-Tisa efectuează acțiuni de control din spațiul aerian la balastiere atât în regiunea Clujului, cât și încrucișate, în alte bazine hidrografice.

Aceștia acționează în cadrul echipelor mixte de control pentru identificarea acelora care desfășoară activități în domeniul exploatării agregatelor minerale. Controalele se derulează în baza planului comun de măsuri Balastiera 2020 pentru prevenirea și combaterea fraudelor în domeniul exploatării agregatelor minerale.

Planul este elaborat de Agenția Națională pentru Resurse Minerale și Inspectoratul General al Poliției Române, cu participarea Administrației Naționale Apele Române (ANAR) și a Gărzii Naționale de Mediu. Până în momentul actual, doar în cadrul programului Balastiera 2020 au fost aplicate la nivel național amenzi de 1 milion de lei, fiind întocmite 21 de dosare penale pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale.

“În urma controalelor efectuate de către inspectorii noștri în ultimele două luni, avem deja rezultate concrete. S-au deschis 21 de dosare penale și s-au aplicat amenzi în valoare de peste 1 milion de lei pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale a malurilor, a luncilor și a teraselor cursurilor de apă, nereguli constatate în șapte județe. 

25 de inspectori din cadrul Administrațiilor Bazinale de Apă (Apele Române Olt, Apele Române Mureș, Apele Române Banat, Apele Române Someș-Tisa, Apele Române Siret Apele Române Prut-Bârlad, Apele Romane Buzau-Ialomita, Apele Romane Jiu) sunt și acum pe teren. Ei acționează în cadrul echipelor mixte de control pentru identificarea tuturor acelora care desfășoară activități în domeniul exploatării agregatelor minerale, iar cei care încalcă legea sunt aspru sancționați.

Se execută filmări cu drona pentru identificarea perimetrelor de exploatare a agregatelor minerale, astfel încât acestea să nu depășească suprafața stabilită prin actele de reglementare din domeniul gospodării apelor. Inspectorii noștri aplică la fața locului măsuri urgente pentru remedierea situației, care urmăresc, înainte de toate, revenirea la cerințele prevăzute de legislația din domeniul gospodăririi apelor”, a declarat Ervin Molnar, directorul general al ANAR.

Comenteaza