Banca Europeană de Investiții vrea să finanțeze Spitalul Regional de Urgență Cluj

Banca Europeană de Investiții vrea să finanțeze Spitalul Regional de Urgență Cluj
Investiția estimată de autorități este de 500 de milioane de euro

Banca Europeană de Investiţii (BEI) va sprijini construirea a trei noi spitale în ţara noastră, respectiv un spital regional de urgenţă la Iaşi şi două noi spitale regionale în Craiova şi Cluj.

"Planul este să finanţăm o mare parte din cheltuieli, poate jumătate. Deja am fost de acord asupra unuia şi lucrăm la finalizarea acordurilor pentru încă două spitale. Este vorba de o finanţare de 50%. Iar după aceste trei spitale, sperăm să jucăm un rol în consolidarea sistemului spitalicesc din România", a declarat Christian Kettel Thomas, vice-preşedintele instituţiei responsabil pentru România.

Lara Tassan-Zanin, conducătorul reprezentanţei grupului BEI în România, a precizat că BEI a susţinut cele trei spitale încă de la începutul proiectului, acordând consultanţă în faza de fezabilitate, precum şi în faza de implementare, conform Bursa.

"Sprijinul nostru nu se încheie în faza de consultanţă, ci vom continua cu finanţarea şi suntem aproape de semnarea primului împrumut pentru spitalul din Iaşi. Pe parcursul anului 2021 avem în vedere să ne întărim susţinerea financiară pentru spitalele regionale din Craiova şi Cluj. Poate vor mai fi şi altele. Purtăm discuţii şi avem o cooperare bună cu ministrul şi ministerul sănătăţii din România. Vrem să susţinem sectorul şi în anii care urmează", a spus Tassan-Zanin.

BEI este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deţinută de statele membre ale acesteia. Banca pune la dispoziţie finanţare pe termen lung pentru investiţii solide, cu scopul de a contribui la atingerea obiectivelor politicilor UE. Începând cu 1991, banca şi Fondul European de Investiţii (FEI), ce face parte din Grupul BEI, au acordat peste 17 miliarde euro pentru investiţii publice şi private în ţara noastră.

Unitate medicală cu 3.000 de angajați

SRU Cluj va avea 873 paturi, la care se adaugă centrele ambulatorii integrate. Ansamblul proiectat cuprinde șapte etaje. Numărul personalului medical şi tehnic este evaluat la 3.000 persoane lucrând parțial în trei schimburi. Spitalul din Florești va dispune de o zonă cu tehnologie avansată - un centru de diagnosticare şi tratament accesibil atât pacienților spitalizați, cât şi celor din ambulatoriu.

Produsele farmaceutice vor fi depozitate în zona de cazare și în locațiile clinice și distribuite printr-un sistem robotizat de distribuire. SRU Cluj va fi amplasat pe un teren cu acces la viitoarea centură metropolitană a Clujului. Proiectul prevede realizarea spaţiilor de parcare pentru autovehicule amplasate atât suprateran (940 locuri) cât şi subteran (456 locuri), cu asigurarea a 1.396 locuri de parcare. Este prevăzută și o stație de autobuz. Investiția inițială e estimată la 500 de milioane de euro.

Comenteaza