Banca Mondială a cumpărat obligațiuni “made in Cluj” de 120 milioane de euro

Banca Mondială a cumpărat obligațiuni “made in Cluj” de 120 milioane de euro

International Finance Corporation (IFC), divizie a Băncii Mondiale (BM), a subscris 120 de milioane de euro în obligaţiunile Băncii Transilvania (BT), devenind  investitor principal în emisiunea de titluri lansată de societatea bancară clujeană.

"Sperăm că această tranzacţie constituie un test pentru piaţă, care va deschide calea şi altor emisiuni ce vor contribui la consolidarea pieţelor de capital din România", a declarat Manuel Reyes Retana, director regional în cadrul IFC.  

Emisiunea de titluri are scadenţă pe 10 ani şi a strâns 285 milioane de euro. Titlurile denominate în euro poartă o dobândă egală cu Euribor la şase luni, plus 3,75% pe an. Valoarea nominală a unei obligaţiuni este de 100.000 de euro. Colaborarea dintre IFC şi BT a început în 2004, când banca din Cluj a primit un împrumut prioritar pentru creditare din fonduri atrase garantate cu ipoteci. 

“Începând din acel moment, IFC a investit într-o serie de instrumente de datorie cu rang prioritar, subordonate şi convertibile pentru respectiva bancă, la care este şi acţionar începând din anul 2009. O bază de capital mai puternică va contribui la sporirea rezistenţei financiare a BT şi va sprijini viitoarea noastră strategie de creştere", conform IFC.

Omer Tetik, director general al BT, a precizat, că resursele atrase prin vânzarea obligaţiunilor BT şi care sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, vor fi folosite pentru acordarea de credite de investiţii pentru companii, cu maturităţi cuprinse între cinci şi şapte ani, conform Bursa.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a subscris 100 de milioane de euro din emisiunea de obligaţiuni. Cu o deţinere de 8,6%, BERD este cel mai mare acţionar al instituţiei de credit din Cluj. Strategia IFC pentru pieţe financiare în Europa Centrală şi de Sud-Est constă în a încheia parteneriate cu bănci sistemice, pentru a putea susţine creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

România a devenit membră IFC în 1990, iar IFC a investit 3 miliarde de dolari în țara noastră, în diverse sectoare şi depune eforturi pentru a putea facilita accesul la finanţare al companiilor mai mici din regiune. IFC este o organizaţie membră a grupului BM, iar BT, a doua bancă din România ca active deţinute.

Comenteaza