Banca Transilvania a cerut insolvenţa producătorului de cabluri Romcab

Banca Transilvania a cerut insolvenţa producătorului de cabluri Romcab
Banca din Cluj se numără printre creditorii societăţii din Târgu-Mureş cu afaceri anuale de 1 miliard de lei. Ca administrator judiciar al companiei a fost numit biroul RTZ & Partners Cluj-Napoca.

Ceilalţi creditori sunt Unicredit Leasing, International Investment Bank, Elbi & Lighting, Chartar Trans Air, Inotal Aluminiumfeldolgozo, Seka, Primaserv, Bima Prodserv, Seal Security, CRS Con, Proiect Personal Leasing, Eurocris Trans, Aliat Motors, MFC Commodities, Banca Feroviară, Ferencz şi Elisabeta Berecki, conform unei informări primite de Bursa de Valori Bucureşti (BVB). 

Cererea de intrare în insolvenţă a fost formulată către Tribunalul Mureş de reprezentantul legal al Romcab, Zoltan Prosszer, fondatorul acesteia. Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis suspendarea la BVB a acţiunilor Romcab, în condiţiile în care acestea au scăzut cu 73% de la începutul anului. Ultimul preţ la bursă a acţiunii era de 1,88 lei, faţă de un maxim de aproape 10 lei în decursul anului trecut. 

Romcab este o companie producătoare de cabluri, conductori electrici, cordoane de alimentare şi cablaje electrice constituită prin divizarea parţială a Electromureş, preluând o parte din patrimoniul acesteia, în 1996. A fost listată pe BVB în 1995, reuşind să atragă în structura acţionariatului fondul de Morgan Stanley & Co International, ce deţinea 19% din capitalul social.

Ulterior, acesta şi-a vândut participaţia. Romcab înregistra în 2015 afaceri de 837 de milioane de lei, dar şi datorii de 737 de milioane, şi avea 500 de angajaţi. Anul trecut afacerile au crescut, dar profitul operaţional s-a tranformat în pierdere.

Şase firme clujene, printre creditorii Polisano
 
În alt faliment de amploare, cel al societăţii de distribuţie a medicamentelor Polisano SRL Sibiu, BT figurează alături de Terapia în calitate de creditori. În acest caz, administratorul judiciar BDO Business Restructuring a decis că suma datorată creditorilor se ridică la 503 milioane de lei. BT are de recuperat 9,9 milioane de lei, Terapia 3,7 milioane, Ever Neuro Pharma 1,4 milioane, Egis Rompharma 121.328 lei, Mercator Medical 119.513 lei, MOL România 53.698 de lei.

La finele lui 2015, Polisano SRL avea înregistrate în bilanţul anual depus la Ministerul Finanţelor Publice o cifră de afaceri de 527 de milioane de lei, datorii de 342 de milioane şi o pierdere de 35 de milioane. Distribuitorul de produse farmaceutice figura cu 601 angajaţi. Înfiinţată în 1993, Polisano este una dintre principalele companii private din România în domeniul medical. Grupul a ajuns la vârful activităţii sale la afaceri de 300 de milioane de euro.

Comenteaza