Banca Transilvania a finanțat economia României cu 2 miliarde de euro

Banca Transilvania a finanțat economia României cu 2 miliarde de euro

Societatea bancară clujeană a acordat companiilor finanțări de 10,5 miliarde de lei anul trecut, în special celor profilate pe producție, comerț și tehnologia informației, aproape 10.000 de români fiind creditați pentru cumpărarea de locuințe.

“În 2020 continuăm investiţiile în tehnologie şi inovaţie pentru perfecţionarea serviciilor noastre pentru clienţi. Continuăm să creştem rolul nostru în economie, urmărim provocările pieţei, dar şi eventualele oportunităţi”, a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele BT.

BT a acordat 223.000 de împrumuturi companiilor şi persoanelor fizice, conform raportului său anual. Companiile au fost finanţate cu 10,5 miliarde de lei, banca susţinând dezvoltarea acestora, creşterea economică şi crearea de locuri de muncă îndeosebi în producţie, comerţ, IT, medical, agricultură și construcții. 9.600 de români şi-au luat locuinţă cu ajutorul BT.

Numărul clienţilor activi a crescut cu 15%, ajungând la 3,3 milioane, iar numărul celor care primesc veniturile la BT a crescut cu 64%, la 1,8 milioane, inclusiv datorită fuziunii băncii cu Bancpost. BT a ajuns la un capital propriu de 8,5 miliarde lei, până la +15% față de 2018. BT are 64,66% capital românesc, 31.000 de investitori direcţi şi 7 milioane de investitori indirecţi.

Activele grupului BT au ajuns la finalul anului trecut la 91 de miliarde lei, iar creditele au crescut până la 40 de miliarde. Depozitele clienţilor au ajuns la 77 de miliarde de lei, din care 51 de miliarde ale persoanelor fizice, iar 25 de miliarde, ale persoanelor juridice.

Profitul net consolidat al grupului BT este de 1,84 miliarde de lei, din care cel al băncii e de 1,62 miliarde. Profitul operațional a crescut la 2,1 miliarde în urma eficientizării şi consolidării business-ului. În 2019 grupul a anunţat extinderea sa în domeniul pensiilor private prin achiziţionarea Certinvest Pensii, singurul jucător local dintre fondurile de pensii din țară.

Consiliul de Administraţie BT a decis, în ședința sa din 26 februarie, să propună acţionarilor distribuirea ca dividend în numerar a 60% din profitul anului 2019 disponibil a fi repartizat. Taxa anuală pe active a fost de 103 de milioane de lei. Eficienţa operaţională, măsurată prin raportul cost/venit, s-a păstrat la 47,1%.

Fitch Ratings a reconfirmat ratingul BT pentru finanțări pe termen lung la „BB+”, cu perspectivă stabilă, precum şi ratingul de viabilitate la nivelul “bb+”. BT a obţinut clasificarea Index Vektor maxim pentru comunicarea cu investitorii în 2019 la evaluarea Asociaţiei pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă. Banca din Cluj este lider al pieței bancare din România, principalii săi competitori fiind BCR și BRD.

Comenteaza