Banca Transilvania are active de 11 miliarde de euro

Banca Transilvania are active de 11 miliarde de euro
Veniturile operaționale ale băncii clujene au ajuns la 2,8 miliarde de lei, iar profitul net, la 1,23 miliarde, incluzând venitul din creanțe din impozit amânat, anunţă administratorii acesteia.

La nivelul grupului financiar BT, veniturile operaționale au ajuns la 2,98 miliarde de lei, iar profitul net, la 1,28 miliarde, potrivit raportului anual al Consiliului de Administraţie. Activele băncii sunt de 51,7 miliarde de lei, creditele nete, de 27,2 miliarde, iar resursele atrase de la clienți, de 41,9 miliarde.

„În 2016 am reuşit să obținem rezultate bune din punctul de vedere al creşterii organice şi al profitabilității, după un an de integrare şi fuziune cu Volksbank România (VBR). Chiar dacă avem ținte mari şi planuri ambițioase, menținem politica prudentă de creditare şi rămânem la un nivel adecvat de acoperire a expunerilor cu provizioane”, susţine Ömer Tetik, director general al BT. 

Noile achiziţii, pe sprânceană
 
„2016 a însemnat o nouă etapă de consolidare a grupului BT şi suntem mulțumiți că a fost un an în care am depăşit din nou promisiunile făcute acționarilor noştri. Vom investi semnificativ în tehnologii de ultimă generație, urmărind simplificarea la maximum a modelului de business. Vom continua să creştem organic, finanțând economia românească, valorificând şi pe viitor avantajul competitiv al capacității locale de decizie.

O vom face prudent şi responsabil, atenți la multiplele provocări ale mediului economic local şi european. Procesul de consolidare a pieței va continua şi suntem deschişi şi interesați de eventuale achiziții, dar orice decizie de acest tip va fi rațională, va trebui să facă sens pentru noi, respectiv să fie complementară şi să adauge valoare”, a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele BT.

Platformă pentru IMM-uri

BT a acordat întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) 18.000 credite noi în cursul anului trecut, iar din acest an va crea o platformă specială dedicată acestora. La nivel brut, înainte de înregistrarea scoaterilor în afara bilanțului, creditele au crescut cu 10,3%. Raportul credite/depozite era de 70% la sfârşitul anului 2016. Banca avea un portofoliu de 2,82 milioane carduri, care a generat tranzacții cu 25% mai mari față de perioada similară a anului precedent. Cota de piață a băncii privind volumul tranzacțiilor cu carduri este de 20%. 
 
Aceasta înregistrat cheltuieli nete anuale cu ajustări de depreciere și provizioane de 654,2 milioane lei (incluzând impactul scoaterii în afara bilanțului a 1,9 miliarde de lei). Cea mai mare parte a provizioanelor înregistrate drept cheltuială pe parcursul anului sunt preponderent aferente operațiunii de creștere a calității activelor şi continuă abordarea prudentă a băncii privind gestionarea riscului de credit, conform raportului anual al administratorilor BT.

Creditele neperformante, cu restanțe mai mari de trei luni, reprezintă 4,62% din totalul portofoliului de credite al BT, o îmbunătățire semnificativă față de 9,75%, la sfârșitul anului 2015. Raportul precizează că acoperirea creditelor neperformante cu provizioane aferente și garanții ipotecare este la un nivel confortabil, de 117%, în conformitate cu apetitul de risc al băncii. Solvabilitatea BT, luând în considerare profitul pe 2016, este de 18,52%, iar fără profit ajunge la 15,69%.

Sponsorizări de 4 milioane de euro

Creanţa de impozit amânat a crescut în  decembrie 2016 faţă de raportarea lunii iunie 2016 (324 de milioane de lei). Creşterea se datorează în cea mai mare parte faptului că în 2016 a fost recunoscută creanţa de impozit amânat aferentă câştigului din achiziţia VBR, luând în considerare toate condiţiile existente din punct de vedere legislativ. Ponderea cea mai mare din suma menţionată reprezintă creanţa din impozit amânat aferentă câştigului din achiziţie. 
 
Anul trecut, BT a acordat 175.000 de credite noi pentru retail, IMM şi corporate. Aceasta a oferit programe de educație financiară pentru 8.000 de antreprenori locali, prin intermediul a 60 de seminarii. 800.000 de clienți folosesc internet banking de la BT, iar 250.000, mobile banking. 

BT a acordat 18 milioane de lei în 2016 pentru programe de implicare şi responsabilitate socială (educație financiară şi antreprenorială, voluntariat, sport, cultură şi cauze sociale). În 2015, BT ocupa locul trei în topul societăţilor bancare din România pe 2015, cu active de 47 de milioane de lei, după BCR (59 de milioane), şi BRD (49 de milioane).

Comenteaza