Banca Transilvania are liber la vânzarea diviziei de leasing

Banca Transilvania are liber la vânzarea diviziei de leasing

Consiliul Concurenţei din România a autorizat tranzacţia prin care Autonom Services a preluat controlul asupra BT Operational Leasing (BTOL), divizie a grupului financiar clujean.

Autonom Services oferă servicii de leasing operaţional, închiriere pe termen scurt, management al flotelor, dar şi închirieri de echipamente şi face parte din grupul Autonom. BTOL are ca obiect principal de activitate închirierea şi leasingul cu autoturisme şi autovehicule rutiere uşoare şi face parte din grupul financiar BT.

Analiza Consiliului Concurenţei a condus la concluzia că operaţiunea de concentrare economică nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziţii dominante. Decizia va fi publicată pe site-ul instituţiei după eliminarea informaţiilor cu caracter confidenţial.

BT și Autonom au încheiat un acord de vânzare-cumpărare a 100% din BTOL. În urma acordului, BT iese dintr-un domeniu care reprezintă o nişă secundară pentru businessul său, susține conducerea grupului clujean.

Autonom va ajunge astfel la 500 de angajați, 5.000 de clienți corporate şi un parc de 8.000 de autovehicule. BT şi Autonom vor pune bazele unui parteneriat prin care clienții băncii din Cluj vor avea acces la un pachet extins de servicii de mobilitate: leasing operațional, management de flote, asistență rutieră, închirieri auto şi închirieri auto cu şofer.

„Ne bucurăm că am reuşit să creştem businessul într-o nişă dificilă, leasingul operațional. BTOL a devenit unul dintre principalii jucători ai pieței locale de leasing operațional şi administrare a flotelor auto. Avem încredere că businessul se va dezvolta şi mai bine datorită competențelor Autonom”, a declarat Omer Tetik, director general al BT.

Tranzacția a fost intermediată de BT Capital Partners, divizia de investment banking a grupului BT şi de Wolf Theiss de partea BT Investment, respectiv de RTPR Allen & Overy de partea Autonom. Valoarea operațiunii nu a fost făcută publică. 

BTOL are 3.000 maşini administrate şi afaceri de 15 milioane de euro. Ea a obținut un profit net de 4 milioane de lei în 2016. Ca acționari apar BT Investments (94,7%)  și Cristian Gâlă (5,3%), conform Termene.ro. Principalii jucători în domeniu la nivel național erau Arval (8,47% din piață), Leaseplan (8,41%), ALD Automotive (7,27%), Unicredit (7,16%), Porsche Mobility (4,65%). 

Autonom este liderul pieței de închirieri auto din România. Înființată în 2006, a dezvoltat singura rețea de mobilitate din țara noastră, cu servicii de închirieri de maşini, leasing operațional, transferuri cu şofer, managementul flotei, în cadrul unei rețele naționale unice: 45 de agenții în 35 de oraşe din România, Ungaria şi Serbia. Cifra de afaceri a grupului a fost de 27 milioane de euro în 2017.

Comenteaza