Banca Transilvania avertizează: consum mare, producţie slabă

Banca Transilvania avertizează: consum mare, producţie slabă
Un scenariu al Băncii Transilvania (BT) Cluj relevă scăderea producţiei industriale în România pe termen scurt și mediu, pe fondul deteriorării competitivității internaționale, acumulării de riscuri macrofinanciare și majorării costurilor de finanțare.

Institutul Național de Statistică a comunicat datele privind evoluția comenzilor noi în industria prelucrătoare și a producției industriale în iunie și primul semestru din 2017. Statisticile confirmă momentul favorabil din sfera industriei, susținut de dinamica exporturilor și a consumului privat. 
 
Evoluția comenzilor noi exprimă premise de decelerare în ramura prelucrătoare (principala componentă a industriei) pe termen scurt. Datele indică reducerea comenzilor noi în industria prelucrătoare de la 24,1% an/an în mai la 2,6% în iunie, cel mai scăzut ritm din ultimele 11 luni.

Această evoluție a fost determinată de declinul comenzilor de bunuri de capital cu 1,3% (cea mai slabă performanță din ianuarie 2016), ceea ce confirmă climatul dificil din sfera investițiilor productive. 
 
Comenzile de bunuri de folosință îndelungată au scăzut de la 24,8% în mai la 16,6% în iunie, pe fondul disipării impactului măsurilor din noul Cod Fiscal. Scăderi au înregistrat în iunie și comenzile de bunuri intermediare și cele de bunuri de uz curent (ritmuri anuale de 7,6%, respectiv 5%). 
 
În semestrul I comenzile noi în industria prelucrătoare au urcat cu 11,3%, notându-se avansul componentei bunuri de folosință îndelungată cu 18,5%, evoluție determinată de momentul favorabil din sfera consumului privat (în România și în țările Uniunii Europene), susținut de mixul relaxat de politici economice. 
 
Comenzile de bunuri de capital și cele de bunuri intermediare au crescut cu 9,6% an/an, respectiv cu 15,5%, ceea ce reflectă redinamizarea investițiilor în ramurile cu expunere la export și consum privat.

Din perspectiva comenzilor noi, cele mai dinamice ramuri ale industriei prelucrătoare în semestrul I au fost farmaceutică (13,2% an/an), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, remorci și semiremorci (14,9%), fabricarea de mașini, utilaje și echipamente (15,9%), chimică (17,2%) și metalurgică (28%). 
 
„Datele INS indică scăderea producției industriale cu un ritm lunar de 1,4% în  iunie, evoluție care poate fi interpretată sub forma unei ajustări normale, după avansul cu 3,3% consemnat în luna mai. Dinamica anuală a producției industriale a decelerat de la 17,3% în mai la 8,9% în iunie, evoluție determinată de temperarea componentei prelucrătoare, de la 18,8 la 9,6% an/an.

Din perspectiva marilor grupe industriale se evidențiază decelerarea producției de bunuri de folosință îndelungată (de la 19,5% an/an în mai la 1,3% în iunie), evoluție ce confirmă faza de maturitate  din  sfera consumului privat, după impulsul determinat de măsurile din noul Cod Fiscal”, remarcă Andrei Rădulescu, senior economist al BT. 
 
Producția de bunuri de capital a consemnat un avans de 16,9% an/an în iunie, în decelerare de la 24,1% an/an în mai. Producția de bunuri intermediare a urcat cu 10,1%, în timp ce producția de bunuri de uz curent a scăzut cu 5,8% în iunie.

În semestrul I producția industrială a consemnat un avans de 8% an/an, evoluție  determinată de majorarea componentei prelucrătoare cu 8,7%. Ramurile energie, utilități și extractivă au crescut cu ritmuri an/an de 2,6%, respectiv 2,9%. 
 
Analiza pe marile grupe industriale scoate în evidență majorarea producției de  bunuri de capital cu 12,7% an/an, adică relansarea investițiilor în ramurile economiei cu expunere importantă pe export și consum privat. Producția de bunuri de folosință îndelungată a crescut cu 7,5% an/an în primele șase luni, evoluție susținută de momentul pozitiv din sfera consumului privat. 
 
Cele mai performante ramuri ale industriei prelucrătoare în semestrul I din perspectiva producției au fost calculatoare, produse electronice și optice (13,7% an/an), autovehicule de  transport rutier, remorci și semiremorci (18,5%), mașini, utilaje și echipamente (19,7%), tipărirea pe suporți a înregistrărilor (21,4%) și echipamente electrice (25,9%). 

Comenteaza