Banca Transilvania, cea mai profitabilă din România

Banca Transilvania, cea mai profitabilă din România
Banca își promovează brandul la marile festivaluri din România | Foto: Vlad Cupșa

Rezultatul net pe primul semestru al Băncii Transilvania (BT) Cluj se apropie de 200 de milioane de euro, cel mai mult dintre toate băncile din România.

Cele mai profitabile bănci din România în primele șase luni ale anului au fost Banca Transilvania, BRD şi ING, ocupantele podiumului, urmate de Raiffeisen şi de UniCredit, conform ZF. BT, cea mai mare bancă de pe piaţa locală după active, a fost în primul semestru lider în topul celor mai profitabile bănci, fiind urmată de BRD-Societe Generale, în timp ce locul trei în clasamentul câştigurilor a revenit ING Bank.

Profitul cumulat al celor mai profitabile trei bănci din S1/2019 a fost de 2,04 miliarde de lei şi a reprezentat 73,7% din câştigul net pe întreg sistemul bancar, care a ajuns la 2,76 mld. lei, în scădere cu aproape un sfert faţă de S1/2018, potrivit datelor preliminare ale Băncii Naționale. BT a raportat pentru primul semestru un profit net de 848 milioane de lei, în creştere cu 28% faţă de S1/2018.

Creşterea veniturilor şi ajustarea costurilor cu riscul au ajutat BRD, a treia bancă de pe piaţa locală după active, să obţină în un câştig net de 803 milioane de lei, în creştere cu 4,7% faţă de acelaşi interval din 2018. ING Bank, sucursala de la Bucureşti a grupului olandez cu acelaşi nume, a urcat pe podium după ce a încheiat primele şase luni cu un profit net de 385 de milioane de lei, în creştere cu 12% faţă de S1/2018.

La mică distanţă de ING, pe locul patru în topul profitabilităţii se află Raiffeisen Bank, urmată de UniCredit Bank. 70% din numărul total al instituţiilor de credit prezente în România, respectiv 24 de bănci, au fost pe profit în primul semestru din acest an, în timp ce 10 au înregistrat pierderi.

Comenteaza