Banca Transilvania, cea mai tranzacționată la bursă

Banca Transilvania, cea mai tranzacționată la bursă

Tranzacțiile cu acțiunile Băncii Transilvania (BT) Cluj s-au ridicat la 38 de milioane de euro în aprilie, cea mai mare valoare dintre companiile de la Bursa de Valori București (BVB).

Bursa de Valori București (BVB) a încheiat primele patru luni cu toți indicii pe plus, într-un context intern și internațional marcat de incertitudini și de lipsa unei direcții clare de evoluție a piețelor. BET, principalul indice al pieței de capital locale care include cele mai tranzacționate 16 companii cu excepția societăților de investiții financiare, a înregistrat un avans de 14,3% de la începutul anului și a ajuns în aprilie la 8.440 de puncte.

O creștere de 14,5% a avut BET-TR, indice care include și dividendele oferite de companiile din BET. Cel mai mare avans de peste 18% a fost înregistrat de indicele BET-NG, care include companii din domeniul energiei și utilităților, în timp ce indicele care a avut cel mai mic ritm de creștere a fost BET-FI, cu aproape 5% peste nivelul din perioada ianuarie - aprilie a anului trecut.

Creșterea pieței de capital locale s-a realizat însă pe fondul unui lichidități mai mici comparativ cu primele patru luni din 2018. Investitorii au ezitat să ia poziții decisive, iar ordinele majore au lipsit, ceea ce a condus la un nivel al valorii medii zilnice de tranzacționare de 8,5 milioane de euro, în scădere față de anul trecut.

Potrivit analiștilor, lichiditatea mai redusă din această perioadă a anului poate fi explicată prin faptul că investitorii așteaptă conturarea unei direcții mai clare atât pe piețele internaționale, cât și pe piața locală. Valoarea de tranzacționare cu toate tipurile de instrumente financiare s-a diminuat și ea în primele patru luni și a ajuns la 700 de milioane de euro.

La finalul primelor patru luni, valoarea de piață a companiilor românești a depășit 20,1 miliarde de euro, comparativ cu 18,1 miliarde la finalul anului trecut, un avans de 11%. Capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate pe piață reglementată a BVB a depășit 35,5 miliarde de euro în ultima ședință de tranzacționare din aprilie, comparativ cu 30,6 miliarde la final de 2018, în creștere cu 16%.

Top tranzacții aprilie (valoare, cotă de piață)

1. Banca Transilvania 38,3 mil. euro 32,2%
2. Fondul Proprietatea 13,6 mil. euro 11,7%
3. BRD – GSG 12,5 mil. euro 10,7%
4. Romgaz 11,0 mil. euro 9,5%
5. OMV Petrom 9,01% 7,7%

Sursa: BVB

 

Comenteaza