Banca Transilvania: companiile vor urca la burse la început de an

Banca Transilvania: companiile vor urca la burse la început de an

Momentul favorabil din sfera pieţelor financiare internaţionale s-ar putea prelungi până la finalul sezonului de raportări pentru primul trimestru, luna mai, consideră Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania Cluj.

"Evoluţia pieţelor financiare internaţionale va fi influenţată în 2021 îndeosebi de următorii factori: dinamica pandemiei şi procesului de imunizare prin vaccinare în principalele blocuri economice ale lumii; 2. deciziile şi semnalele de politică economică din SUA, China şi zona Euro, 3. viteza de încorporare a roadelor Revoluţiei Digitale şi proceselor de transformare postpandemie (inclusiv tranziţia spre economia verde); 4. fluctuaţiile din pieţele internaţionale de materii prime; 5. tensiunile geopolitice", a spus expertul BT.

Acesta punctează, într-un raport de analiză, că evoluţiile recente ale unor indicatori macro-financiari exprimă perspective de continuare a tendinţei ascendente pentru indicii bursieri din perspectiva termenului scurt.

"Anul 2021 a debutat într-o formă pozitivă pe pieţele financiare internaţionale, în pofida persistenţei pandemiei îndeosebi în Europa şi America de Nord. Practic, unda de optimism din ultima parte a anului pandemic 2020 s-a prelungit la începutul anului curent, susţinută de accelerarea procesului de vaccinare şi de implementarea unui mix relaxat fără precedent de politici economice.

Această evoluţie a fost influenţată şi de nivelul fără precedent al programelor monetare neconvenţionale în derulare, precum şi de perspectiva redinamizării economiei reale pe măsura procesului de vaccinare".

Cu toate acestea, evoluţiile recente ale unor indicatori macro-financiari exprimă perspective de continuare a tendinţei ascendente pentru indicii bursieri din perspectiva termenului scurt, notează Rădulescu.

Comenteaza