Banca Transilvania: Economia României, peste media UE în criza sanitară

Banca Transilvania: Economia României, peste media UE în criza sanitară

Economia națională are șanse bune în acest an deoarece s-a prezentat mai bine decât cea a statelor din Vestul Europei în condițiile pandemiei, susțin experții Băncii Transilvania (BT) Cluj.

“Evoluțiile macro-financiare recente mondiale, europene, interne și startul campaniei de vaccinare exprimă perspective favorabile pentru economia României la începutul unui nou ciclu. Conform scenariului macroeconomic central, economia internă ar putea crește cu un ritm mediu anual de 2,5% în perioada 2020-2022.

Ajustarea din acest an, determinată de incidența pandemiei, va fi contrabalansată de creșterea din 2021 și 2022, proces susținut și de mixul relaxat fără precedent de politici economice în implementare la nivel mondial, în UE și în România”, susține Andrei Rădulescu, director macroeconomie al BT.

Analiza BT menționează că în anul pandemic 2020 economia României s-a confruntat cu provocările induse de declanșarea crizei sanitare, un șoc fără precedent la nivel mondial în ultimul secol. "Pandemia a surprins România cu un nivel redus al marjei de manevră a politicii economice. Cu toate acestea, evoluția economiei interne în 2020 a fost mai bună comparativ cu media UE.

Dinamica a fost influențată de atractivitatea investițională din perspectiva termenului mediu; dependența redusă de resursele externe; un mix adecvat de politici economice în implementare (pe plan intern, la nivel european și în sfera mondială); ponderea redusă în produsul intern brut a sectoarelor cele mai afectate de restricțiile introduse pentru contracararea crizei sanitare.

La nivelul economiei reale s-a înregistrat o ajustare cu 5,1% an/an în perioada ianuarie-septembrie 2020, ritm inferior celui consemnat în Zona Euro - principalul partener economic (cu peste 7% an/an).

România a fost singura din UE cu o dinamică anuală pozitivă a investiților productive în primele trei trimestre din 2020. În perioada ianuarie-septembrie 2020 investițiile productive s-au majorat cu peste 4% an/an în România, aspect care contribuie la tranziția rapidă de la ciclul economic postcriză la un nou ciclu economic.

Traversând spre dimensiunea financiară a economiei, se evidențiază stabilitatea cursului leului românesc, în divergență cu dinamica valutelor din regiune.  Această evoluție confirmă mix-ul adecvat de politici economice într-un an dominat de criza sanitară, mai ales în contextul marjei reduse de manevră.

Totodată, mix-ul adecvat de politici economice în implementare pe plan intern și la nivelul UE / Zonei Euro după declanșarea crizei sanitare și atractivitatea investițională a României din perspectiva termenului mediu au contribuit la menținerea rating-ului investițional și la scăderea costurilor de finanțare ale statului pe termen lung.

Concluzionând, în 2020 economia României s-a ajustat cu un ritm mai lent comparativ cu Zona Euro, investițiile productive au crescut (baza productivă nu s-a erodat), costurile de finanțare au scăzut (mai puternic comparativ cu regiunea), iar cursul euro/leu a fost stabil", arată analiza băncii clujene. 

Comenteaza