Banca Transilvania este cea mai tranzacţionată la bursă

Banca Transilvania este cea mai tranzacţionată la bursă
Tranzacţiile cu acţiunile Băncii Transilvania (BT) la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) din cursul primului semestru al anului sunt de două ori mai mari de decât cele cu Banca Română pentru Dezvoltare (BRD).

În clasamentul celor mai lichide companii la BVB (piața principală, acțiuni), dat publicităţii de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pe primul loc se situează BT, ce deține o pondere de 19,47% din valoarea tranzacționată. Pe următoarele poziții se clasează Fondul Proprietatea, Romgaz, BRD, OMV Petrom. 
 
În cadrul acestui clasament se remarcă și cele cinci societăți de investiții financiare. Sectorul bancar și cel energetic sunt cel mai bine reprezentate în topul lichidității bursiere. Medlife, listată la BVB din decembrie 2016 și DIGI Communications, din mai 2017, se află printre cele mai lichide companii.
 
Segmentarea pieței AeRO a avut loc pe 15 februarie 2016, prin introducerea a două categorii: Premium și Standard. Premium cuprinde 23 de companii, printre care Life is Hard și Prodvinalco, ambele din Cluj. În primul semestru al anului s-au înregistrat 28.618 tranzacții în secțiunea ATS, de 96,2 milioane de lei. Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, valoarea tranzacționată s-a diminuat cu 20%, iar numărul de tranzacții a crescut cu 15%. 
 
În primele șase luni instrumentele preferate de investitori au fost acțiunile, 97% din valoarea tranzacționată. Au fost derulate 28.081 tranzacții pe piața ATS (doar acțiuni), de 94 de milioane de lei. În topul emitenților după valoarea tranzacționată se remarcă Deutsche Bank, cu 18,37%, pe locul doi se află Metav București,  18,33%, iar pe trei, Aviația Utilitară București, cu 9,94%.
 
Piața de capital din România a fost caracterizată de un regim de volatilitate redusă, cu o creștere mai importantă la începutul lunii iulie. Toți indicii generali ai bursei românești au avut evoluții pozitive. Cele mai semnificative creșteri remarcate comparativ cu finele anului 2016 sunt de 16,85% și 16,33% la indicii BET-TR şi BET-XT-TR. Indicele ROTX, dezvoltat de Bursa de la Viena împreună  cu BVB, a înregistrat o creștere de 12,44% față de valoarea de la finele lui 2016.
 
Din octombrie 2016, indicii BET și BET-TR au o componență variabilă, incluzând între 10 și 15 companii.Companiile Conpet și MedLife au intrat în componența indicilor BET și BET-TR din martie 2017, iar pe 19 iunie s-a decis extinderea numărului de companii din structura indicilor prin includerea DIGI. Numărul de tranzacții derulate la BVB a crescut cu 9,93% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, iar valoarea totală a tranzacțiilor derulate la BVB a crescut cu 37,17%.

Creșterea înregistrată se datorează în mare parte tranzacțiilor cu acțiuni, acestea fiind preferate de către investitori atât din perspectiva numărului de titluri tranzacționate cât și a valorii. Cea mai ridicată valoare tranzacționată în ultimii doi ani se observă în trimestrul II din anul 2015, atunci când au avut loc tranzacții de 4,42 miliarde lei, majoritatea cu acțiuni sau alte obligațiuni.
 
Capitalizarea BVB a înregistrat cel mai ridicat nivel în luna mai, când a atins o valoare de 177 de miliarde de lei, iar cel mai diminuat nivel a fost înregistrat în ianuarie, de 149 de miliarde. Se observă o evoluție ascendentă a capitalizării bursiere începând cu iunie 2016, când era de 114 miliarde.
 
Cele mai mari tranzacţii la BVB 
 
Banca Transilvania.................817 mil. lei
Fondul Proprietatea................593 mil. lei
Romgaz...............................495 mil. lei
BRD.....................................416 mil. lei
Petrom.................................353 mil. lei
Transgaz..............................346 mil. lei
Digi.....................................256 mil. lei
Electroconstrucţia...................239 mil. lei
SIF Moldova..........................97 mil. lei
Transelectrica........................85 mil. lei
 
Cele mai mari tranzacţii pe AeRO
 
Deutsche Bank.....................17,2 mil. lei
Metav Bucureşti....................17,2 mil. lei
Aviaţia Utilitară.....................9,3 mil. lei
LCS Imobiliar Cluj.................8,5 mil. lei
Comnord Bucureşti................3,9 mil. lei
E.ON. AG..............................3,5 mil. lei
Bittnet Bucureşti...................3,5 mil. lei
Fimaro Cluj..........................2,0 mil. lei
Moara Cibin Sibiu..................1,9 mil. lei
Brainconf Brăila....................1,8 mil. lei
 
Top intermediari la BVB
 
1. Wood & Company..............3,73 mld. lei
2. Swiss Capital.....................1,88 mld. lei
3. Raiffeisen Bank.................1,45 mld. lei
4. BT Capital Cluj..................0,96 mld. lei
5. BCR.................................0,94 mld. lei
6. IEBA Trust.........................0,86 mld. lei
7. BRD.................................0,49 mld. lei
8. Tradeville.........................0,46 mld. lei
9. Concorde.........................0,40 mld. lei
10. IFB Finwest.....................0,31 mld. lei

Sursa: ASF

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza