Banca Transilvania, în cărți pentru indicele Russell

Banca Transilvania, în cărți pentru indicele Russell

Romgaz Mediaș, Banca Transilvania (BT) Cluj și BRD București sunt cele trei companii românești care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru a fi incluse în acest an în indicii internaționali FTSE Russell, a anunțat directorul Bursei de Valori București (BVB), Adrian Tănase.    

Furnizorul global de indici FTSE Russell a anunțat, în 2019, că România va fi promovată de la statutul de piață de frontieră la statutul de piață emergentă secundară. Decizia va intră în vigoare în septembrie 2020.

Pentru dezvoltarea pieței locale, BVB și parteneri din domeniul energetic și financiar au înființat CCP.RO Bucharest, companie care va găzdui infrastructura care va permite relansarea pieței derivatelor în România și va asigura mecanisme noi pentru diminuarea și transferul riscurilor pentru piețele operate de BVB și OPCOM, contribuind la creșterea încrederii și activității pe aceste piețe.

Acțiunile companiilor românești care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru a fi incluse în indicii FTSE Russell sunt Romgaz, BT și BRD - Groupe Societe Generale. Alte cinci companii ar prea intra dacă vor îndeplini la următoarele evaluări criteriul de lichiditate. Cele cinci companii sunt: Electrica, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Transelectrica și Transgaz.

BVB a aprobat, la finalul anului trecut, programul pilot destinat intermediarilor care activează sau care vor să activeze ca market maker pentru acțiuni, în vederea îmbunătățirii lichidității acțiunilor respective. Prin această actualizare, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie, obiectivul vizat este ca market making-ul să atingă cel puțin 15% din totalul activității de tranzacționare pe segmentul de acțiuni.

 „Anul 2020 poate fi unul și mai bun pentru bursă românească în măsură în care statul reia procesul, înghețat în ultimii cinci ani, de a lista pe bursă pachete minoritare în companii în care este acționar, precum Hidroelectrica sau CEC Bank. Pentru o mai mare relevanță, ponderea companiilor românești listate la bursă ca pondere în produsul intern brut ar trebui să se dubleze și să ajungă la 20% în următorii 10 ani, iar acest lucru se poate realiza prin implicarea și susținerea autorităților statului” a precizat CEO-ul BVB.

Listarea Hidroelectrica este aproape decisivă pentru ca România să primească statutul de piață emergentă și din partea furnizorului global de indici MSCI. Valoarea de tranzacționare pe segmentul de acțiuni la BVB a fost de 2 miliarde de euro în 2019. La finalul lunii decembrie, valoarea de piață a companiilor românești listate la BVB era de 111 miliarde de lei, echivalentul a 23 de miliarde de euro.

Comenteaza