Banca Transilvania, în continuare lider în topul celor mai mari bănci din Europa de Sud-Est

Banca Transilvania, în continuare lider în topul celor mai mari bănci din Europa de Sud-Est
| Foto: Banca Transilvania

Banca Transilvania din România continuă să conducă topul celor mai mari creditori din Europa de Sud-Est.

Activele băncii au crescut cu 7,1% pe an în 2022, la circa 27,1 miliarde de euro, pe fondul creșterii creditelor și depozitelor, arată clasamentul anual realizat de agenţia de presă SeeNews.

De asemenea, a fost cea mai bună performanță din regiune în ceea ce privește profitul net, cu 440,2 milioane de euro, în creștere de la 362,3 milioane de euro cu un an înainte, pe fondul unei creșteri de 20% a profitului operațional. Capitalizarea bursieră a totalizat 2,8 miliarde de euro la sfârșitul anului 2022. Asigurătorul olandez NN Group deținea cea mai mare participație la creditorul român la sfârșitul anului 2022, de 10,11%, fiind urmat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cu o participație de 6,87%, scrie Economedia.

România a continuat să domine clasamentul, cu 18 bănci pe listă

Performanța solidă a sectorului bancar a venit pe fondul unei creșteri de 4,7% a economiei țării, determinată de consumul privat și de investiții. Împrumuturile neguvernamentale din România au crescut cu 12,1% de la an la an, ajungând la 73,5 miliarde de euro, în timp ce depozitele au urcat cu 7,1%, la aproximativ 103,8 miliarde de euro. La sfârșitul anului 2022, rata dobânzii de politică monetară a țării se situa la 6,75%, față de 1,75% la începutul anului. Băncile românești dețineau active de 137,98 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproape o treime din totalul activelor celor mai mari bănci din regiune.

Articolul integral, AICI

Comenteaza