Banca Transilvania, în fruntea tranzacțiilor de la bursă

Banca Transilvania, în fruntea tranzacțiilor de la bursă
Banca Transilvania se regăsește pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor bursiere pe prima lună a anului, iar o altă companie clujeană, Carbochim, între acțiunile cu cea mai mare creștere. Topul capitalizării de la Bursa de Valori București (BVB) este dominat de grupul financiar austriac Erste Bank.

Bursa de Valori București (BVB) a înregistrat în ianuarie o creștere de 8%, după ce indicele BET, principalul indice al pieței de capital locale, a închis luna la 8.370 de puncte. Este cea mai bună lună ianuarie din ultimii șase ani pentru indicele BET. 

Avansul consemnat este al doilea din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, un ritm mai mare de creștere fiind înregistrat în ianuarie doar bursa de la Atena, potrivit datelor Reuters. Indicele BET-TR, ce include și dividendele acordate de companiile din BET, a avansat cu 8% și a ajuns la 11.256 de puncte. 

„Valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a depășit nivelul de 200 de milioane de euro în ianuarie, pe fondul intensificării activității investitorilor. Valoarea medie zilnică de tranzacționare pe segmentul de acțiuni a fost de 10,4 milioane euro, cu aproape un milion de euro peste media anului anterior.

Este un început puternic, însă nu suficient, pentru a duce piața locală spre potențialul maxim de lichiditate, care poate fi atins pe măsură ce vom implementa noi măsuri care să susțină dezvoltarea acesteia. Suntem optimiști pentru că, pe plan intern, tot mai multe companii sunt interesate să se listeze la BVB”, susține Adrian Tănase, noul CEO al BVB. 

Capitalizarea bursieră a companiilor românești a depășit 21 de miliarde de euro la finalul lunii trecute, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB a ajuns la 38,5 miliarde de euro.

Cea mai importantă instituție a pieței de capital va continua să dezvolte o infrastructură și un mediu care să-i permită să atingă potențialul maxim, astfel încât România să promoveze în rândul piețelor emergente ca o consecință a acestei dezvoltări, conform noii conduceri. 

„Obiectivul principal al mandatului meu este atingerea potențialului maxim de lichiditate a bursei. Prima direcție vine din listări, adică din creșterea numărului de companii listate. Ca să avem lichiditate trebuie să avem companii listate și acest proces este foarte important. Fără companii noi la bursă, orice am face, ca platformă de tranzacţionare, am avea un potenţial limitat. 

A doua dimensiune se referă la accesul investitorilor la piață: orice investitor, român sau străin, ar trebui să poată tranzacționa la bursa noastră. Dacă există vreun investitor care nu poate tranzacționa, atunci acest lucru limitează potențialul de tranzacționare. Trebuie să dispară orice barieră de a tranzacţiona la BVB.

A treia dimensiune este reprezentată de posibilitatea de a tranzacţiona idei de investiţii. E nevoie să avem o contraparte centrală, e nevoie de short-selling (vânzarea în lipsă), să refacem piața de derivate. Sunt doar câteva exemple care vor contribui la dezvoltarea bursei noastre”, a declarat Tănase. 

Top cinci acțiuni listate
(volum, pondere în total tranzacții)

1. Banca Transilvania.................329 mil. lei (33%)
2. BRD-GSG.............................159 mil. lei (16%)
3. Fondul Proprietatea................107 mil. lei (11%)
4. Romgaz................................86 mil. lei (8%)
5. OMV Petrom..........................64 mil. lei 6%

Acțiunile cu cea mai mare creștere
Dafora
Prefab
Carbochim
Electroputere
Conpet

Top capitalizare bursieră
1. Erste Group Bank...................80 mld. lei
2. OMV Petrom..........................17 mld. lei
3. Romgaz.................................13 mld. lei
4. Banca Transilvania..................10 mld. lei
5. BRD-GSG...............................9 mld. lei

Sursa: BVB

Comenteaza