Banca Transilvania îşi măreşte capitalul cu 620 de milioane

Banca Transilvania îşi măreşte capitalul cu 620 de milioane
Acţionarii Băncii Transilvania (BT) Cluj au decis să aprobe propunerea Consiliului de Administraţie (CA) de majorare a capitalului social prin încorporarea profitului net de anul trecut.

Capitalul social va creşte prin emiterea a 620 de milioane de acţiuni, cu valoarea nominală de 1 leu, din încorporarea rezervelor din profitul net pe 2015 în beneficiul acționarilor înregistrați în registrul ținut de Depozitarul Central la data de 31 mai 2016. Conform raportului CA, în primul trimestru din acest an veniturile operaționale au ajuns la 599 de milioane de lei, cu 10,7% peste aceeaşi perioadă din 2015. Profitul net la 31 martie e de 228 de milioane, în creştere cu 50,8%. 
 
Activele societăţii bancare au ajuns la 46 de miliarde de lei, dintre care credite nete de 25,5 miliarde, în creştere cu 1,5% față de soldul creditelor la sfârşit de 2015. În trimestrul I, BT a acordat 35.000 de credite noi, de 1,3 miliarde de lei, beneficiari fiind companii și persoane fizice. Primele trei luni au consfiinţit un profit net de 228 de milioane de lei, iar numărul de operaţiuni derulate prin conturi BT a urcat cu 13% faţă de aceeaşi perioadă din 2015.

Creşte raportul credite/depozite 
 
„Primul trimestru din 2016 ne arată o creştere bună, sustenabilă a creditării şi a numărului de operațiuni. Ţinta noastră este să folosim baza dată de situațiile financiare solide prin investirea în proiecte noi, în modernizarea rețelei de unități, digitalizare, automatizare şi modernizarea fluxurilor. Dorim să creştem veniturile prin volume mai mari, fără a creşte costurile pentru clienți”, afirmă Ömer Tetik, director general al BT. 
 
„Raportul credite/depozite este mai eficient, crescând de la 65% la sfârşit de 2015, la 69% la sfârşitul primului trimestru din 2016. Eficiența operațională BT s-a corectat semnificativ, raportul cost/venit fiind de 45,2%, chiar dacă cheltuiala cu contribuția la Fondul de Garantare al Depozitelor a fost înregistrată în acest trimestru, fiind aferentă întregului an. BT are, la 31 martie 2016, un portofoliu de 2,60 milioane carduri, care au generat tranzacții cu aproape 25% mai mari față de perioada similară a anului precedent”, consemnează raportul CA.  

Neperformantele, 9% din total

BT a înregistrat la 31 martie cheltuieli nete cu ajustări de depreciere şi provizioane de 59,6 milioane de lei, incluzând impactul scoaterii în afara bilanțului a 296 de milioane. Creditele neperformante, cu restanţe de peste 90 de zile, reprezintă 9,04% din portofoliul de credite al BT. Acoperirea creditelor neperformante cu provizioane aferente şi garanţii ipotecare este de 119,8%, în conformitate cu apetitul de risc al bănci.

Solvabilitatea BT, luând în considerare profitul trimestrului I din 2016 şi propunerea de dividend special, este de 18,2%, iar fără profit, de 17,4%. Situaţiile financiare la 31 martie 2016 nu sunt auditate sau revizuite, cele la 31 decembrie 2015 fiind auditate.
 
Lionăchescu a intrat în CA
 
Acţionarii băncii au ales un nou membru nou în CA, ca urmare a unui post vacant, pentru perioada rămasă până la finalul mandatului, aprilie 2018, pe Doru Lionăchescu, fondatorul Capital Partners. Divizia de brokeraj a grupului financiar BT a preluat activitatea de investment banking a Capital Partners, cea mai importantă firmă românească independentă de consultanță în fuziuni, achiziţii, corporate finance. Tranzacția constă în preluarea brandului şi a echipei, iar BT Securities devine BT Capital Partners. În 2014,  CA a aprobat şi preluarea Volksbank România. 

Comenteaza